Home Featured Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ είναι αισιόδοξο για τη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ είναι αισιόδοξο για τη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας

0
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ είναι αισιόδοξο για τη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) εξέφρασε αισιοδοξία για τη συμφωνία επανανοίγματος των λιμανιών της Ουκρανίας για εξαγωγές σιτηρών για την οποία μεσολάβησε ο ΟΗΕ, αλλά προειδοποίησε ότι η συμφωνία από μόνη της δεν θα λύσει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ακόμα κι αν εφαρμοστεί επιτυχώς.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ρωσία, η Ουκρανία, τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία υπέγραψαν μία συμφωνία την Παρασκευή, με στόχο να επιτραπεί ασφαλές πέρασμα σε πλοία που μπαίνουν και βγαίνουν από τα 3 λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, τα οποία είχαν αποκλειστεί από τη Ρωσία, από τις 24 Φεβρουαρίου που έγινε η εισβολή.

Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι μεγάλοι εξαγωγείς σιτηρών και ο αποκλεισμός των λιμανιών παγίδευσε δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών στη χώρα. Μαζί με τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, εκτόξευσαν τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, πυροδοτώντας διαδηλώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες που εξαρτώνται από τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Το WFP χρειάστηκε να αποκόψει τη βοήθειά του σε χώρες που υποφέρουν από την πείνα, όπως η Υεμένη και το Νότιο Σουδάν, εξαιτίας του παγκόσμιου πληθωρισμού και μεγάλων κενών στη χρηματοδότηση, τα οποία επιδεινώθηκαν από την κρίση στην Ουκρανία.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε βελτιώσεις στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων. Χώρες που εξαρτώνται από τις προμήθειες σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα μάλλον θα είναι οι πρώτες που θα νιώσουν μία θετική επίδραση», είπε στο Reuters η εκπρόσωπος Τύπου του WFP.

Πρόσθεσε, όμως, ότι η παρούσα επισιτιστική κρίση δεν είναι μόνο κρίση τιμών, και ότι οι συγκρούσεις, τα κλιματικά σοκ και η πανδημία του κορωνοϊού θα συνεχίσουν να κρατούν αυξημένες τις τιμές των τροφίμων, ακόμα και αν η συμφωνία της Παρασκευής τηρηθεί, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν είναι βέβαιο.

Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν το νότιο λιμάνι της Ουκρανίας στην Οδησσό το Σάββατο, σημαίνοντας συναγερμό ότι η συμφωνία θα μπορούσε να εκτροχιαστεί μία μέρα μετά που υπογράφτηκε, παρόλο που το Κρεμλίνο είπε ότι το χτύπημα στόχευσε μόνο στρατιωτική υποδομή.

Πριν τον πόλεμο, το WFP αγόραζε πάνω από το μισό σιτάρι του από την Ουκρανία.

Ο οργανισμός, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2020, λέει ότι 47 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν «ακραία πείνα» φέτος, εξαιτίας της τρέχουσας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Πηγή:ΚΥΠΕ