X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο τραπεζικό σύστημα δεν έχει έκθεση στη Ρωσία, τονίζει ο Υπουργός Οικονομικών

Το τραπεζικό σύστημα δεν έχει έκθεση στη Ρωσία, τονίζει ο Υπουργός Οικονομικών

Οι κυρώσεις που έχουν ληφθεί κατά της Ρωσίας έπειτα από την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία δεν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την Κύπρο, το τραπεζικό σύστημα της οποίας δεν έχει έκθεση στη Ρωσία, τόνισε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν στην Κύπρο αποθέματα της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία έχουν παγώσει.

«Οι κυρώσεις όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ στη Ρωσία δεν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την Κύπρο, καθώς η Κύπρος είναι από τις χώρες της οποίας το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν έχει έκθεση στη Ρωσία», ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, πρόσθεσε «διατηρεί ένα από τα πιο υψηλά επίπεδα κεφαλαιουχικής επάρκειας και ρευστότητας και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για καμία τράπεζα στην Κύπρο και άλλωστε οι κυρώσεις δεν επηρεάζουν την λειτουργία των όποιων τραπεζών στην ΕΕ».

Σημείωσε δε πως η Κύπρος και η Κεντρική Τράπεζα «δεν διατηρεί αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, τα οποία έχουν παγώσει μέσω των κυρώσεων».

«Δεν έχουμε έκθεση και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», πρόσθεσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πετρίδης είπε πως είναι νωρίς να αναθεωρηθούν οι μακροοικονομικές προβλέψεις για το 2022, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία.

«Αναμφίβολα θα υπάρξει κάποιος αντίκτυπος τον οποίο αυτή την στιγμή προσπαθούμε να περιορίσουμε», είπε.

Όπως ανέφερε, η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι έχει «γρήγορα αντανακλαστικά» και σύντομα θα ανακοινωθούν και νέες πτήσεις, ούτως ώστε μέρος του τουρισμού που θα χαθεί να καλυφθεί από εναλλακτικούς προορισμούς.

«Η λέξη κλειδί όσον αφορά την μακροοικονομική επίπτωση είναι η διάρκεια της κρίσης, αλλά η Κύπρος επηρεάζεται πολύ λιγότερο από άλλες χώρες», ανέφερε ο κ. Πετρίδης, επισημαίνοντας πως η μακροοικονομική επίπτωση θα εξαρτηθεί και από το επίπεδο των πληθωριστικών πιέσεων λόγω της ανόδου της τιμής της ενέργειας ή και των σιτηρών, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προβλεφθεί επακριβώς.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πετρίδης είπε πως το πρωί της Παρασκευής θα συνέλθει η Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή, παρουσία του ιδίου, της Υπουργού Εργασίας, της Υπουργού Ενέργειας και Εμπορίου και του Διοικητή της ΚΤΚ, καθώς και των κοινωνικών εταίρων για ανασκόπηση της κατάστασης.

«Κρίθηκε σκόπιμο να συνέλθει για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις και την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, με δεδομένο ότι οδεύουμε προς το τέλος της πανδημίας, αλλά και σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και να ακούσουμε τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων», κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share