X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο ΥΠΟΙΚ επαναφέρει την πρόταση για ειδικό Δικαστήριο για ΜΕΔ

Το ΥΠΟΙΚ επαναφέρει την πρόταση για ειδικό Δικαστήριο για ΜΕΔ

Τη βούλησή του για σύσταση ειδικού Δικαστηρίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στο οποίο όμως να μην εμπεριέχονται πρόνοιες οι οποίες θα διευκολύνουν τους κακοπληρωτές, παρεμποδίζοντας την ομαλή διεκπεραίωση αναδιάρθρωσης του δανείου, επανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών.

Το θέμα συζητήθηκε στη σύσκεψη που είχε νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης με αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων, αναφορικά με το τελευταίο ορόσημο που εκκρεμεί σε σχέση με την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους €85 εκατ., από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πρόκειται για τον νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα Νόμος του 2021», το οποίο εκκρεμεί στη Βουλή και αφορά την παροχή πρόσβασης στις βάσεις δεδομένων του Κτηματολογίου και της «ΑΡΤΕΜΙΣ», με απώτερο στόχο τη διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης των δανείων αλλά και τη θέσπιση μηχανισμού εποπτείας από την Κεντρική Τράπεζα των εταιρειών διαχείρισης πιστώσεων, προς όφελος των δανειοληπτών και των εγγυητών.

«Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επεξηγήθηκαν οι πρόνοιες του Νομοσχεδίου, όπως επίσης και οι συναινετικές ρυθμίσεις που αποδέχτηκε το Υπουργείο Οικονομικών από προτάσεις κομμάτων, μέσα από τη συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή», ανέφερε το ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του.

Επιπρόθετα, στη σύσκεψη παρουσιάστηκε λεπτομερώς ο συνολικός σχεδιασμός που προώθησε η κυβέρνηση από το 2015 για προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, ο οποίος αφορά τα το σχέδιο ΕΣΤΙΑ (ολοκληρώθηκε στις 15 Ιουνίου 2020), το σχέδιο ΟΙΚΙΑ (αποδοχή αιτήσεων μέχρι 30 Ιουνίου 2022), το σχέδιο Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (η αποδοχή αιτήσεων ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021) και το σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης (Mortgage to Rent) το οποίο θα καλύπτει συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των μη βιώσιμων του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ, με συνολικό κόστος 400εκ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται υπό εκκόλαψη, όπως αναφέρεται.

«Το δημοσιονομικό κόστος των κυβερνητικών σχεδίων για διαχείριση/αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, εκτιμάται γύρω στο 0,5 δις ευρώ», σημείωσε το ΥΠΟΙΚ.

Το ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε επίσης ότι στη σύσκεψη επί τάπητος τέθηκαν επίσης αρκετά θέματα τα οποία θα συζητηθούν περεταίρω σε τεχνοκρατικό επίπεδο, είτε με απευθείας επαφή των ενδιαφερομένων με το Υπουργείο, είτε στην επερχόμενη συνεδρία στη Βουλή.

Καταλήγοντας, το ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι η σύσκεψη διεξήχθη σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα και εξέφρασε κάθε καλή διάθεση προς επίλυση προβλημάτων.

Τοποθετήσεις από κόμματα

Ο Βουλευτής της ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Βουλή, ανέφερε ότι το ΕΛΑΜ, έχει καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις τόσο για το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης, αλλά και για διάφορα άλλα ζητήματα που αφορούν τις εκποιήσεις και τα ΜΕΔ.

Εξέφρασε την άποψη ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναστολή των εκποιήσεων μέχρι να εξεταστεί το πακέτο των 14 προτάσεων που βρίσκεται στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και το οποίο υποσχέθηκαν στους πολίτες ότι επρόκειτο να συζητηθεί πριν από ένα χρόνο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει καν η συζήτηση.

Απαντώντας στην ερώτηση, είπε ότι το ΕΛΑΜ δεν είπε ποτέ ότι δεν θα υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο μαζί με τη ΔΗΠΑ και το Κίνημα Οικολόγων κατέθεσαν τροπολογία που έγινε καταρχήν αποδεκτή από το ΥΠΟΙΚ. Ωστόσο, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα που επιθυμούν να δουν στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο το οποίο τους έχει αποσταλεί και αν ικανοποιούνται οι θέσεις τους, τότε θα προχωρήσουν για την εκταμίευση της δόσης.

«Σε καμιά όμως περίπτωση δεν πρόκειται να θέσουμε σε κίνδυνο για ακόμα μια φορά τους εγγυητές προς χάρη της οποιασδήποτε μεσοβέζικης λύσης», είπε, προσθέτοντας ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ- Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι €18 δισ. ΜΕΔ βρίσκονται στις εταιρείες διαχείρισης δανείων και €3 δισ. στις τράπεζες. Όσον αφορά την πρόσβαση των εταιρειών διαχείρισης δανείων μέσω του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ στα περιουσιακά στοιχεία των εγγυητών είπε ότι υπήρξε μια σχετική βελτίωση στο νομοσχέδιο με την αφαίρεση των συνδεδεμένων προσώπων των εγγυητών, ωστόσο οι εγγυητές παραμένουν.

Εξέφρασε τη διαφωνία του με το βελτιωμένο νομοσχέδιο και είπε ότι απαιτούν να φύγουν οι εγγυητές αφού από την ώρα που οι εταιρείες διαχείρισης μειώνουν την αξία των ενυπόθηκων ακινήτων στο ένα τρίο και ένα τέταρτο, απομένει για το δάνειο μαζί με τις υπερχρεώσεις τεράστιο ποσό το οποίο θα κληθεί ο εγγυητής να καταβάλει.

«Σχεδόν όλη η Κύπρος είναι εγγυητές και με αυτό το νομοσχέδιο, όλη η Κύπρος, τα παιδιά μας θα είναι κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των εταιρειών διαχείρισης δανείων», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ζητούν βελτιώσεις, στηρίζοντας το σχέδιο Ανάκαμψης, ωστόσο με αυτές τις διευθετήσεις δεν πρόκειται να συμφωνήσουν για να καταστρέψουν ολόκληρο τον κυπριακό λαό.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share