Home Featured Τον Οκτώβριο 2022 στην Κύπρο η 9η Υπουργική Σύνοδο για το Περιβάλλον και την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη

Τον Οκτώβριο 2022 στην Κύπρο η 9η Υπουργική Σύνοδο για το Περιβάλλον και την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη

0
Τον Οκτώβριο 2022 στην Κύπρο η 9η Υπουργική Σύνοδο για το Περιβάλλον και την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη

Ενημερωτική συνάντηση για την 9η Υπουργική Σύνοδο για το Περιβάλλον και την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα διεξαχθεί στην Κύπρο, τον Οκτώβριο του 2022, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, είπε ότι ενημέρωσαν σήμερα για ένα σημαντικό διεθνούς εμβέλειας γεγονός που θα λάβει χώρα στην Κύπρο, τον Οκτώβριο του 2022, την 9η Υπουργική Σύνοδο για το Περιβάλλον και την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών.

«Μία Σύνοδο, η οποία θα έχει ως θέμα την κυκλική οικονομία και την εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και τον Αειφόρο Τουρισμό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την χώρα μας που θα φιλοξενήσει αυτή τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών. Ήταν προγραμματισμένη για αυτό τον χρόνο, το 2021, αλλά εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν με την πανδημία αναβλήθηκε και οριστικά προγραμματίζεται να γίνει εδώ στη Λευκωσία, τον Οκτώβριο του 2022, στο Συνεδριακό Κέντρο», σημείωσε.

Όπως είπε, η Σύνοδος αυτή θα φιλοξενήσει περίπου 1.000 συνέδρους και είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία, «πρώτα απ΄όλα για να αναπτυχθεί ο προβληματισμός, η ατζέντα και η στρατηγική των Ηνωμένων Εθνών προς το 2030 σε θέματα αειφορίας για την περιοχή μας, την Μεσόγειο και για την Κύπρο είναι εξαιρετικής σημασίας αυτά τα θέματα».

«Έχει συσταθεί μια Εθνική Επιτροπή αφού στη διοργάνωση αυτής της Συνόδου εμπλέκονται διάφορα Υπουργεία και Υπηρεσίες του κράτους. Στενά συνεργαζόμαστε πρώτα απ΄ όλα με το καθ΄ύλην αρμόδιο για θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής, κυκλικής οικονομίας, Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και βεβαίως ευχαριστώ ιδιαίτερα, τον συνάδελφο, τον κ. Κώστα Καδή, γιατί μάλιστα ως Υπουργός Παιδείας τα προηγούμενα χρόνια είχε ξεκινήσει, από την προηγούμενη Σύνοδο της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, την πρωτοβουλία για την 9η Υπουργική Σύνοδο, που θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Προδρόμου ευχαρίστησε και το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως και τα γραφεία των Επιτρόπων Περιβάλλοντος και του Επιτρόπου του Πολίτη, την Αστυνομία και τις Υπηρεσίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας, για τη συνεργασία.

«Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο πρέπει να κερδίσουμε, η επιτυχία αυτής της Συνόδου και θα δώσει την ευκαιρία στην χώρα μας να παίξει ένα σημαντικό πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο της Μεσογείου, αφού η Μεσόγειος δοκιμάζεται ιδιαίτερα από την απειλή μάλιστα της κλιματικής αλλαγής. Θα δοθεί ευκαιρία, όπως είναι και η πρωτοβουλία που ήδη αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να προτείνει στην Κύπρο ένα συντονιστικό ρόλο για τις πολιτικές σε θέματα κλιματικής αλλαγής, εδώ στο χώρο της Μεσογείου», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, «θα δοθεί όμως η ευκαιρία από την πλευρά του δικού μας Υπουργείου, του Υπουργείου Παιδείας, να αξιοποιήσουμε και την εξαιρετική δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια, στο Υπουργείο Παιδείας και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης για την αειφορία και για την αειφόρο ανάπτυξη».

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικής σημασίας σύνοδο.

«Η Κύπρος τον Οκτώβριο του 2022 θα βρεθεί στο επίκεντρο ολόκληρου του πλανήτη για κρίσιμης σημασίας ζητήματα, όπως είναι το θέμα της κυκλικής οικονομίας και της αξιοποίησης των πόρων, όπως είναι το θέμα της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, όπως είναι το θέμα του αειφόρου τουρισμού. Μιλάμε για μια Σύνοδο, η οποία θα προσελκύσει πέραν των 100 Υπουργών και πέραν των 1.000 εκπροσώπων πέρα από 80 χώρες, αλλά και πάρα πολλούς διεθνείς οργανισμούς», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Καδής, «αντιλαμβάνεστε δηλαδή την εμβέλεια και τη σημασία αυτής της συνάντησης».

«Τα δε Κείμενα, τα οποία θα διαμορφωθούν σε αυτή τη Σύνοδο, θα αποτελέσουν την πυξίδα των Ηνωμένων Εθνών για τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί για τα επόμενα χρόνια. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι η Κύπρος θα είναι συνδιαμορφωτής αυτών των Κειμένων. Ως Υπουργείο Περιβάλλοντος είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε στην επιτυχή ολοκληρώσει αυτής της προσπάθειας, που όπως πολύ σωστά λέχθηκε άρχισε από το 2016, στην προηγούμενη Σύνοδο που έγινε στο Μπατούμι, και φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί, ελπίζουμε με επιτυχία το 2022 στη Λευκωσία», κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ