X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΤον υπαρκτό κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών στην Κύπρο θυμίζει ο σεισμός στη...

Τον υπαρκτό κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών στην Κύπρο θυμίζει ο σεισμός στη Τουρκία, αναφέρει ο ΣΠΟΛΜΗΚ

Τον υπαρκτό κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών στην Κύπρο θυμίζει ξανά η σημερινή σεισμική δόνηση στην Κεντρική Τουρκία και Συρία, αναφέρει ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ).

Σε ανακοίνωση του, ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες των θυμάτων από τον ισχυρό σεισμό στην Κεντρική Τουρκία και Συρία.

Με αφορμή τον σεισμό που έγινε αισθητός και στην Κύπρο τις πρωινές ώρες, σήμερα 6 Φεβρουαρίου 2023, ο ΣΠΟΛΜΗΚ επαναλαμβάνει την ανησυχία του όσον αφορά τη στατική επάρκεια και ασφάλεια των παλιών οικοδομών στην Κύπρο, στο ενδεχόμενο μιας παρόμοιας σεισμικής δραστηριότητας.

Σημειώνει ότι η μεγάλη ηλικία πολλών οικοδομών στην Κύπρο, η απουσία κουλτούρας συντήρησής τους, αλλά και το γεγονός ότι ένα μεγάλος αριθμός από αυτές έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί πριν την εφαρμογή του Κυπριακού Αντισεισμικού Κανονισμού το 1994, αυξάνει σημαντικά την επικινδυνότητά τους στο ενδεχόμενο σεισμικής δραστηριότητας.

Αναφέρει, επίσης, ότι με δεδομένο ότι η Κύπρος πλήττεται συχνά από σεισμούς, καταστροφικούς και μη, οι Πολιτικοί Μηχανικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επαναλαμβάνουν την άμεση ανάγκη της νομοθετικής ρύθμισης της Τακτικής Επιθεώρησης Κτηρίων και της έκδοσης σχετικού Πιστοποιητικού, ως μέτρο πρόληψης για αποφυγή καταστροφικών συμβάντων.

Ο ΣΠΟΛΜΗΚ καλεί, τέλος, την πολιτεία να προχωρήσει στην νομοθετική ρύθμιση του υποχρεωτικού ελέγχου της στατικής επάρκειας των κτηρίων και αντισεισμικής αναβάθμισης των παλιών οικοδομών, δίδοντας προτεραιότητα στις οικοδομές δημόσιας χρήσης.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share