Home Featured Τουλάχιστον εννέα άτομα σκοτώθηκαν από κυκλώνα στο Μπαγκλαντές

Τουλάχιστον εννέα άτομα σκοτώθηκαν από κυκλώνα στο Μπαγκλαντές

0
Τουλάχιστον εννέα άτομα σκοτώθηκαν από κυκλώνα στο Μπαγκλαντές

Τουλάχιστον εννέα άτομα σκοτώθηκαν την Τρίτη από κυκλώνα στις ακτές του Μπαγκλαντές, που κατέστρεψε σπίτια, ξερίζωσε δέντρα και διέκοψε τις οδικές, ηλεκτρικές και επικοινωνιακές συνδέσεις, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι μαζικές εκκενώσεις πριν ο κυκλώνας Σιτράγκ φτάσει στην ξηρά στη δυτική ακτή βοήθησαν να σωθούν ζωές, αλλά η πλήρης έκταση των θυμάτων και των ζημιών θα γίνει γνωστή μόνο αφού αποκατασταθούν οι επικοινωνίες, είπαν οι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο κυκλώνας εισήλθε από τον Κόλπο της Βεγγάλης νωρίς το πρωί με ανέμους να φυσούν έως και 88 χιλιόμετρα την ώρα και ένα κύμα καταιγίδας περίπου τριών μέτρων που πλημμύρισε παράκτιες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Οι συνδέσεις ρεύματος και τηλεφώνου έχουν κοπεί σε μεγάλο βαθμό και οι παράκτιες περιοχές βυθίστηκαν στο σκοτάδι, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς καταπλακώθηκαν από πτώση δέντρων.

Δεν αναφέρθηκαν σημαντικές ζημιές σε καταυλισμούς προσφύγων στο νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια από τη γειτονική Μιανμάρ ζουν σε καταφύγια.

Οι αξιωματούχοι συμβούλεψαν σχεδόν 33.000 πρόσφυγες Ροχίνγκια που έχουν μετακομίσει από τους καταυλισμούς σε ένα επιρρεπές στις πλημμύρες νησί στον Κόλπο της Βεγγάλης να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

Ισχυρή βροχή έπεσε στους δρόμους της πρωτεύουσας, Ντάκα, προκαλώντας πλημμύρες.

Ο κυκλώνας έπληξε επίσης το κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης στην ανατολική Ινδία.

Η Νότια Ασία γνώρισε αυξανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια προκαλώντας μεγάλης κλίμακας ζημιές.

Οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες καταστροφές, ειδικά σε μέρη όπως το πυκνοκατοικημένο Μπαγκλαντές.

Πηγή:ΚΥΠΕ