Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Τριγμοί στην κυβέρνηση Νετανιάχου, η ακροδεξιά πτέρυγα απειλεί με αποχώρηση

Τριγμοί στην κυβέρνηση Νετανιάχου, η ακροδεξιά πτέρυγα απειλεί με αποχώρηση

0
Τριγμοί στην κυβέρνηση Νετανιάχου, η ακροδεξιά πτέρυγα απειλεί με αποχώρηση

Σοβαροί τριγμοί παρατηρούνται από χθες στην ισραηλινή κυβέρνηση, μεταξύ του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου και του εθνοθρησκευτικού ακροδεξιού κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς» με ηγέτη τον Υπουργό Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος έδωσε εντολή στους βουλευτές του κόμματός του να μην προσέρχονται μέχρι νεωτέρας στις ψηφοφορίες της Κνέσετ.

Η κρίση στις σχέσεις μεταξύ Νετανιάχου και Μπεν-Γκβιρ ξέσπασε χθες, όταν, με πρωθυπουργική απόφαση, δεν επετράπη στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ να συμμετάσχει σε κλειστή κοινή σύσκεψη με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για την διαχείριση της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί χθες στο μέτωπο με την Γάζα.

Ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ προέβη σε δημόσια διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό του από τη χθεσινή σύσκεψη, κατηγορώντας ευθέως τον Βενιαμίν Νετανιάχου ότι «δεν εφαρμόζει την πολιτική της Δεξιάς, όπως είχε συμφωνηθεί κατά τις διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης».

«Εάν ο Πρωθυπουργός δεν θέλει μια κυβέρνηση της Δεξιάς, ας μας απαλλάξει από τα καθήκοντά μας. Οι βουλευτές του κόμματός μου δεν θα προσέλθουν στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες για την έγκριση των κυβερνητικών νομοσχεδίων, μέχρις ότου ο Πρωθυπουργός συνειδητοποιήσει ότι εμείς θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μία καθαρά δεξιά κυβέρνηση και ότι η ‘Εβραϊκή Ισχύς’ είναι αναπόσπαστος εταίρος της κατά τη διαδικασία λήψεως κοινών αποφάσεων στον τομέα της εθνικής άμυνας», δήλωσε ο Μπεν-Γκβιρ προχθές το βράδυ.

Παράλληλα, χθες το μεσημέρι, και ενώ το περιορισμένης σύνθεσης Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίαζε χωρίς τη συμμετοχή του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ για την έκρυθμη κατάσταση στο μέτωπο Ισραήλ-Γάζας, η κοινοβουλευτική ομάδα της «Εβραϊκής Ισχύος» αποφάσισε να συνέλθει σε σώμα και να συνεδριάσει δημόσια στη μεθοριακή πόλη Σντερότ, που επλήγη από παλαιστινιακές ρουκέτες, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δηλώσει την αλληλεγγύη του ακροδεξιού εθνοθρησκευτικού κόμματος προς τον τοπικό ισραηλινό πληθυσμό.

Απαντώντας στις επικρίσεις του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ κατά του Πρωθυπουργού Νετανιάχου, το Λικούντ εξέδωσε ανακοίνωση με δεικτικό περιεχόμενο, υπονοώντας ότι η έξοδος από την κυβέρνηση της ακροδεξιάς εθνοθρησκευτικής της πτέρυγας δεν αποκλείεται να συμβεί. «Ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Άμυνας, ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας διαχειρίζονται από κοινού τα κρίσιμα και ευαίσθητα γεγονότα που καλείται να αντιμετωπίσει το Κράτος του Ισραήλ. Ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που αποφασίζει ποιοι είναι οι αρμόδιοι παράγοντες που συμμετέχουν στις εκάστοτε κλειστές συσκέψεις. Εάν αυτό δεν το αντιλαμβάνεται ο Υπουργός Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, δεν είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει στην κυβέρνηση», ανακοίνωσε χθες το Λικούντ.

Παράλληλα, σε δηλώσεις τους στα τοπικά ΜΜΕ, στελέχη του Λικούντ, τόσο χθες όσο και σήμερα, κατηγορούν τον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και την παράταξή του ότι συμπεριφέρονται εκβιαστικά, αναφέροντας ως παράδειγμα την συμπερίληψη κονδυλίου στον υπό ψήφιση διετή κρατικό προϋπολογισμό 2023-2024 ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη σύσταση της Εθνοφυλακής που θα υπόκειται στο Υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας.

Σε σημερινή συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Υπουργός Πολιτισμού και Άθλησης, Μίκι Ζόχαρ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Λικούντ, τόνισε ότι «το Λικούντ είναι ο κορμός του κυβερνητικού συνασπισμού και δεν προτίθεται να καθοδηγείται από τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους ως προς την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής», επικρίνοντας ευθέως την απόφαση της ‘Εβραϊκής Ισχύος’ να απέχει από τις ψηφοφορίες στην Κνέσετ μέχρι νεωτέρας.

Άλλα στελέχη του Λικούντ διέρρευσαν σε δημοσιογράφους της κρατικής τηλεόρασης ότι εάν η κρίση στις σχέσεις Νετανιάχου-Μπεν Γκβιρ οξυνθούν περισσότερο, τότε θα εξετασθεί το ενδεχόμενο εξόδου της «Εβραϊκής Ισχύος» από την κυβέρνηση και της αναδιάταξης της κυβερνητικής σύνθεσης με την εισδοχή της κεντροδεξιάς «Παράταξης Εξουσίας» της οποίας ηγείται ο Μπένι Γκαντς. Είναι η πρώτη φορά που μεταδίδεται από τα ισραηλινά μέσα ως ενδεχόμενο η εισδοχή του Μπένι Γκαντς στη σημερινή κυβέρνηση του Βενιαμίν Νετανιάχου. Από πλευράς Μπένι Γκαντς, δεν σχολιάσθηκε η συγκεκριμένη δημοσιογραφική πληροφορία.

Από την άλλη, κρίση παρατηρείται και στις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του θρησκευτικού κόμματος των Υπερορθοδόξων Εβραίων «Εβραϊσμός της Τορά». Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο χθεσινό φύλλο της εβδομαδιαίας θρησκευτικής εφημερίδας ποικίλης ύλης «Μισπαχά», ο εκπρόσωπος του «Εβραϊσμού της Τορά», ραβίνος Ισαάκ Γκόλντκνοπφ, τόνισε ότι οι βουλευτές του κόμματός του έχουν δεσμευθεί έναντι της Ανώτατης Ραβινικής Ιερατικής Επιτροπής να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση εάν δεν ψηφισθεί από την Κνέσετ ο Θεμελιώδης Νόμος που θα ορίζει ότι οι Υπερορθόδοξοι Εβραίοι θα απαλλάσσονται καθολικά από την υποχρέωση στράτευσης.

Ο Γκόλντκνοπφ τόνισε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις με το Λικούν,τ ενόψει του σχηματισμού της παρούσας κυβέρνησης, είχε εκφρασθεί η δέσμευση ότι η καθολική απαλλαγή στράτευσης θα θεσπιζόταν με Θεμελιώδη Νόμο ανώτερης πολιτειακής ισχύος προτού εγκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπερορθόδοξου κόμματος «Εβραϊσμός της Τορά» δεν σχολιάσθηκε από το Λικούντ ή από άλλον κυβερνητικό αξιωματούχο. Επισημαίνεται ωστόσο ότι, σύμφωνα με το ισχύον κοινοβουλευτικό χρονοδιάγραμμα, ο κρατικός προϋπολογισμός των οικονομικών ετών 2023-2024 θα πρέπει να ψηφισθεί έως τις 29 Μαΐου. Σε διαφορετική περίπτωση, η Κνέσετ διαλύεται αυτοδίκαια και η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες βουλευτικές εκλογές.

Τέλος, σε μία προσπάθεια κατευνασμού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες με πρωτοβουλία του Λικούντ θα προωθηθεί προς ψήφιση στην Κνέσετ το νομοσχέδιο που προβλέπει την απέλαση στα εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής των μελών των οικογενειών Αράβων ισραηλινών πολιτών που πραγματοποίησαν ένοπλες επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

Το εν λόγω νομοσχέδιο είχε υπερψηφισθεί από όλα ανεξαιρέτως τα εβραϊκά κόμματα, τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης, κατά την προηγούμενη εαρινή περίοδο συνεδριάσεων της Κνέσετ, στο πλαίσιο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Η εισαγωγή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου προς ψήφιση στην Κνέσετ αξιολογείται από τους Ισραηλινούς πολιτικούς παρατηρητές ως μία ευκαιρία που θέλει να δώσει η παρούσα κυβέρνηση στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και στους υπόλοιπους βουλευτές της «Εβραϊκής Ισχύος» να άρουν την απόφασή τους να μην συμμετέχουν «μέχρι νεωτέρας» στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες που προωθεί η κυβέρνηση.

Πηγή:ΚΥΠΕ