Οι στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες στο Σουδάν υπέγραψαν τη Δευτέρα μια αρχική συμφωνία για τερματισμό της βαθιάς κρίσης που μαστίζει τη νοτιοανατολική αφρικανική χώρα μετά από το πραξικόπημα πριν ένα χρόνο.

Ο αρχηγός του στρατού, Abdel Fattah al-Burhan, πήρε την εξουσία τον Οκτώβριο του 2021, σε μια ταραχώδη μετάβαση στην πολιτική τάξη, που ξεκίνησε μετά την πτώση το 2010 του βεταράνου μονάρχη Omar al-Bashir.

Τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν διαμαρτυρίες σχεδόν κάθε βδομάδα και καταστολή τους που σύμφωνα με επαγγελματίες υγείας είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστν 121 ανθρώπων, επιτείνονας την οικονομική κρίση και την άνοδο βίας σε διάφορες απομακρυσμένες περιοχές.

Οι διαφορές μεταξύ ομάδων πολιτών έχουν οξυνθεί μετά το πραξικόπημα, με κάποιους να ενθαρρύνουν μια συμφωνία με τους στρατιωτικούς, ενώ άλλοι επιμένουν σε μη συνεργασία και μη διαπραγμάτευση.

Η συμφωνία τη Δευτέρα υπογράφηκε από τον Buhran, τον δοικητή των παραστρατιωτικών Mohamed Hamdan Dagalo και διάφορες ομάδες πολιτών, μεταξύ των οποίων οι Δυνάμεις για Ελευθερία και Αλλαγή.

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των ΗΕ, Volker Perthes, ανέφερε πως η σημερινή τελετή αποτελεί κλιμάκωση των συνεχιζόμενων προσπαθειών των παραγόντων στο Σουδάν όλα αυτά τα χρόνια να βρουν μια λύση στην πολιτική κρίση και να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη.

Πηγή:ΚΥΠΕ