X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΥποβάθμιση εκτίμησης για ανάπτυξη το 2022 από γερμανική Κεντρική Τράπεζα, ενώ αναμένει...

Υποβάθμιση εκτίμησης για ανάπτυξη το 2022 από γερμανική Κεντρική Τράπεζα, ενώ αναμένει υψηλότερο πληθωρισμό

Την εκτίμηση της για τις προοπτικές ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το 2022, υποβάθμισε την Παρασκευή η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, ενώ αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το ύψος του πληθωρισμού, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η πανδημία έθεσαν υπό σημαντική πίεση τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η Bundesbank αναμένει τώρα ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,2% το 2022, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ποσοστό που είναι χαμηλότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη της για ανάπτυξη 5,2%, η οποία έγινε τον περασμένο Ιούνιο.

«Η ανάκαμψη έχει κάπως» εκτροχιαστεί, δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Bundesbank Jens Weidmann.

Τον Ιούνιο, η τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη είχε προβλέψει ότι η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα στα οποία βρισκόταν στα τέλη του 2019 «αυτό το Καλοκαίρι».

Ωστόσο, η αναμενόμενη ανάκαμψη δεν πραγματοποιήθηκε, με την οικονομία να εξακολουθεί να υστερεί κατά 1% το τρίτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με την Bundesbank.

Η Γερμανία υπέστη μια «οπισθοδρόμηση που σχετίζεται με την πανδημία» το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αναφέρει σε ανακοίνωση η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, αναθεωρώντας την εκτίμησή της για ανάπτυξη το 2021, στο 2,5%, από 3,7%.

Η χώρα έχει επιβάλει νέους υγειονομικούς περιορισμούς καθώς βρίσκεται ενώπιον ενός τέταρτου κύματος κορωνοϊού, αποκλείοντας την είσοδο στα μη εμβολιασμένα άτομα στα μη απαραίτητα εμπορικά καταστήματα και σε πολλούς δημόσιους χώρους.

Η ανάπτυξη θα «αυξήσει ρυθμούς εκ νέου στις αρχές του 2022», καθώς τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν αποσυρθεί και η κατάσταση στην εφοδιαστική αλυσίδα θα βελτιωθεί, προέβλεψε η τράπεζα.

Ως εκ τούτου, η Bundesbank αύξησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2023 στο 3,2%, από 1,7%, προηγουμένως, και προέβλεψε ανάπτυξη 0,9% το 2024.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, τα πρόσφατα στοιχεία είχαν καταδείξει ποσοστό πληθωρισμού «σημαντικά υψηλότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο», αναφέρει η τράπεζα.

Προσθέτει ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού «δεν οφείλεται μόνο σε μια εφάπαξ επίπτωση», όπως είναι η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ από την γερμανική Κυβέρνηση για να τονώσει την οικονομία ως απάντηση στην πανδημία.

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας αναφέρει ότι μάλλον ο πληθωρισμός ωθήθηκε ανοδικά από μια «απροσδόκητα ισχυρή» αύξηση των τιμών της ενέργειας και από τον αντίκτυπο στην έλλειψη που σημειώθηκε στην προσφορά.

Οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν κατά 3,2%, σε ετήσια βάση, φέτος, εκτιμά η γερμανική κεντρική τράπεζα, ακολουθούμενη από αύξηση 3,6% το 2022. Προηγουμένως, ανέμενε ρυθμούς πληθωρισμού 2,6% και 1,8%, αντίστοιχα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share