Home Featured ‘Υστερα από 17 χρόνια απαντήθηκε γιατί βρέθηκαν λεκέδες σε σχέδια του Ντα Βίτσι

‘Υστερα από 17 χρόνια απαντήθηκε γιατί βρέθηκαν λεκέδες σε σχέδια του Ντα Βίτσι

0
‘Υστερα από 17 χρόνια απαντήθηκε γιατί βρέθηκαν λεκέδες σε σχέδια του Ντα Βίτσι

Οι επιστήμονες στην Ιταλία ανακάλυψαν τους ενόχους πίσω από τους λεκέδες που εμφανίστηκαν το 2006 σε ορισμένες σελίδες του Codex Atlanticus, μιας από τις πιο εκτεταμένες και συναρπαστικές συλλογές σχεδίων και γραπτών του Λεονάρντο Ντα Βίτσι.

Στη συλλογή είχαν εντοπιστεί άλατα υδράργυρου και άλλα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κόλλας. Τα ευρήματα αναφέρθηκαν σε μια μελέτη από το Politecnico University του Μιλάνου, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

Ο Codex Atlanticus, που δωρήθηκε στη βιβλιοθήκη Veneranda Biblioteca Ambrosiana του Μιλάνου το 1637, αποτέλεσε αντικείμενο σημαντικής αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήρι Αρχαίων Βιβλίων του Αβαείου της Grottaferrata μεταξύ 1962 και 1972.

Η παρέμβαση ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία 12 τόμων από 1.119 σελίδες, στις οποίες προστέθηκαν μερικά γυάλινα πλαίσια για να πλαισιώσουν τα θραύσματα. Στην πραγματικότητα, σε αυτές τις περιοχές των περίπου 210 σελίδων εντοπίστηκαν μικροί λεκέδες το 2006.

Η αποκατάσταση με επικεφαλής την επιστήμονα Lucia Toniolo ξεκίνησε το 2021 και ανίχνευσε την παρουσία ανόργανων σωματιδίων που αποτελούνται από υδράργυρο και θείο, συσσωρευμένα στις γυάλινες προθήκες.

Η παρουσία υδραργύρου μπορεί να συσχετιστεί με την προσθήκη ενός ειδικού άλατος στο μείγμα της κόλλας που χρησιμοποιήθηκε στην αποκατάσταση στο αβαείο Grottaferrata, ενώ το θείο έχει συνδεθεί με την ατμοσφαιρική ρύπανση ή με πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στην κόλλα, τα οποία, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκάλεσαν μια αντίδραση με τα άλατα υδραργύρου και το σχηματισμό των λεκέδων.

Πηγή:ΚΥΠΕ