X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΒελτιωμένη εικόνα στη Ρουμανία στον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC, στο βαθύ κόκκινο...

Βελτιωμένη εικόνα στη Ρουμανία στον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC, στο βαθύ κόκκινο η Ευρώπη

Βελτιωμένη εικόνα στη Ρουμανία, αλλά επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο αποτυπώνει η τελευταία έκδοση του χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εξάπλωση της COVID-19.

Η Ρουμανία ξεχωρίζει στον χάρτη καθώς η επιδημιολογική εικόνα βελτιώνεται για δεύτερη εβδομάδα. Πλέον οι πλείστες περιφέρειες της χώρας έχουν περάσει από την κόκκινη στην πορτοκαλί κατηγορία.

Η βορειοανατολική και η νοτιοδυτική Ρουμανία, περιοχές που την περασμένη εβδομάδα βρίσκονταν στην πορτοκαλί κατηγορία, πλέον θεωρούνται ασφαλείς καθώς βρίσκονται στην πράσινη.

Για ακόμα μια εβδομάδα η Κύπρος, όπως και οι πλείστες χώρες της ΕΕ, βρίσκεται στην βαθιά κόκκινη κατηγορία.

Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος χάρτης δεν καταγράφει τους θανάτους ή τις σοβαρές νοσηλείες, ούτε και τα επίπεδα εμβολιασμού, αλλά μόνο τον αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Επίσης δεν καταγράφονται τα κρούσματα από την μετάλλαξη Όμικρον.

Η Ευρώπη παραμένει στο βαθύ κόκκινο, με μόνο μερικές περιοχές στις οποίες σημειώνεται βελτίωση ή επιδείνωση. Η Ισλανδία, η Εσθονία και η Λετονία έχουν περάσει από τη βαθιά κόκκινη στην κόκκινη κατηγορία, ενώ μικρή βελτίωση καταγράφηκε στη νοτιοδυτική Βουλγαρία.

Κατά τα άλλα, στη βαθιά κόκκινη κατηγορία παραμένουν στην ολότητα ή στο μεγαλύτερο μέρος τους Λιθουανία, Πολωνία (μικρή βελτίωση στα ανατολικά), Γερμανία, Δανία, Κάτω Χώρες, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Γαλλία (επιδείνωση σε Βρετάνη και κεντρική Γαλλία), Πορτογαλία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Αυστρία, Λίχτενσταϊν, Σλοβενία, Κροατία, Ελλάδα και Κύπρος.

Ανάμικτη, αλλά επιδεινωμένη, καταγράφεται η εικόνα στην Ισπανία (όπου καμία περιοχή δεν βρίσκεται πλέον στο πορτοκαλί ενώ έχουν αυξηθεί οι περιοχές στο βαθύ κόκκινο) καθώς και στη Σουηδία και την Ιταλία (η οποία είναι η μόνη άλλη χώρα πέραν της Ρουμανίας όπου παραμένουν πορτοκαλί περιοχές).

Ως πορτοκαλί ζώνη ορίζονται οι χώρες ή περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ κάτω από 50 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%, ή όπου ο συνολικός αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται μεταξύ 50 και 75 περιστατικών ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 1% ή όπου ο συνολικός αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται μεταξύ των 75 και των 200 περιστατικών ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και το ποσοστό θετικών τεστ είναι χαμηλότερο του 4%.

Ως κόκκινη ζώνη ορίζονται οι χώρες ή περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ 75 και 200 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%, και εφόσον ο αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται κάτω από τα 500 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους (οπότε και η χώρα περνά στην «βαθιά κόκκινη» κατηγορία).

Ο χάρτης και τα σχετικά δεδομένα δημοσιοποιούνται από τον ECDC κάθε Πέμπτη, στηρίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται στη βάση σχετικής εισήγησης του Συμβουλίου της ΕΕ για συντονισμό των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση λόγω της πανδημίας. Οι χάρτες βασίζονται στα τελευταία στοιχεία που βρίσκονται στη βάση των δεδομένων που αποστέλλονται από τα κράτη μέλη στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy) μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share