Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Χαιρετίζει η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν τη συμφωνία για πολιτική μετάβαση

Χαιρετίζει η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν τη συμφωνία για πολιτική μετάβαση

0
Χαιρετίζει η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν τη συμφωνία για πολιτική μετάβαση

Η Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν (UNITAMS) χαιρέτησε χθες, Κυριακή, την αρχική ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν και του Πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ για την επίτευξη συναίνεσης για την επίλυση της συνταγματικής και πολιτικής κρίσης που απειλούσε τη σταθερότητα της χώρας.

Η UNITAMS τόνισε την ανάγκη προστασίας της τάξης για τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών της πολιτικής δράσης, της ελευθερίας του λόγου και της ειρηνικής συνάθροισης.

Στην ανακοίνωση της σχολίασε επίσης ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως τα ανεπίλυτα ζητήματα για να ολοκληρωθεί η πολιτική μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Κάλεσε επίσης όλα τα μέρη της πολιτικής διαδικασίας στο Σουδάν να συμπεριλάβουν τις φωνές της νεολαίας για να αντιμετωπίσουν τα αιτήματα του σουδανικού λαού. Η ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών και η προώθηση των δικαιωμάτων και του ρόλου τους που έχουν κερδίσει με κόπο στη δημοκρατική μετάβαση πρέπει να διατηρηθούν, προστίθεται.

Στη δήλωση η Αποστολή εξέφρασε τη λύπη της για την απώλεια τόσων πολλών ζωών Σουδανών πολιτών και τονίζει την ανάγκη για διαφανείς έρευνες και απόδοση ευθυνών για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης αυτών των θυμάτων. Παράλληλά αναφέρει ότι προβλέπει στο να αφεθούν ελεύθεροι όσοι συνελήφθησαν στις 25 Οκτωβρίου ή μετά, σχολιάζοντας ότι αυτό θα ήταν μια πρώτη χειρονομία εφαρμογής αυτής της συμφωνίας.

Τέλος αναφέρεται ότι οι ανησυχίες όλων πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο που να εγγυάται την επίτευξη των στόχων της σουδανικής επανάστασης: την ελευθερία, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Προέτρεψε επίσης όλους τους Σουδανούς ενδιαφερόμενους να δεσμευτούν εποικοδομητικά και καλή τη πίστη για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και της μετάβασης.

Πηγή:ΚΥΠΕ