Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Χειροτερεύει “δραματικά” η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ

Χειροτερεύει “δραματικά” η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ

0
Χειροτερεύει “δραματικά” η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ

Η ήδη δεινή κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία επιδεινώνεται περαιτέρω, προειδοποίησε εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ την Πέμπτη, μια μέρα πριν την αναμενόμενη καταδίκη του νομπελίστα Άλες Μπιαλιάτσκι σε φυλάκιση πέραν των δέκα χρόνων.

«Η εκτίμησή μου για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ότι επιδεινώθηκε δραματικά», είπε η ειδική εισηγήτρια για τη Λευκορωσία, Αναΐς Μαρίν, σε εκδήλωση στο περιθώριο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

«Πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο».

Αυτή και το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα πρόκειται να παρουσιάσουν εκθέσεις στο Συμβούλιο αυτόν τον μήνα σχετικά με τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν στη χώρα γύρω από τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές πριν από τρία χρόνια.

Η Λευκορωσία κατακλύστηκε από άνευ προηγουμένου αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για μήνες μετά την ψηφοφορία του Αυγούστου 2020 που οδήγησε σε μια έκτη θητεία για τον Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο — πιστό σύμμαχο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Μαρίν, μια ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας, δήλωσε ότι ανησυχεί ότι «η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη». Δεν υπήρξαν μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις στη Λευκορωσία για περισσότερα από δύο χρόνια, είπε, «επειδή όλες οι ανεξάρτητες φωνές στη χώρα έχουν φιμωθεί».

Η Μαρίν επεσήμανε ότι η Λευκορωσία αυτή τη στιγμή κρατά “τουλάχιστον 1.400” πολιτικούς κρατούμενους, ενώ περισσότερες από 700 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αναγκάστηκαν να κλείσουν τα γραφεία τους τα τελευταία τρία χρόνια.

Και 32 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης κρατούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα, είπε, επικαλούμενη την Ένωση Δημοσιογράφων της Λευκορωσίας.

«Εξακολουθώ να ανησυχώ σοβαρά για τη συστηματική… τιμωρία για την άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης», είπε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της καταστολής είναι η αναμενόμενη σκληρή ετυμηγορία την Παρασκευή στη δίκη κατά του Μπιαλιάτσκι, του ιδρυτή της Viasna, της πιο εξέχουσας ομάδας για τα δικαιώματα στη χώρα.

Ο Μπιαλιάτσκι, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης πέρυσι, δικάστηκε νωρίτερα αυτό το έτος μαζί με τους συνεργάτες του Βαλεντίν Στεφάνοβιτς και Βλαντιμίρ Λάμπκοβιτς, με την κατηγορία ότι μετέφεραν λαθραία μετρητά στη Λευκορωσία για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων της αντιπολίτευσης.

Η Natalia Satsunckevich της Viasna είπε στην εκδήλωση της Πέμπτης στη Γενεύη ότι περίμενε ότι ο Μπιαλιάτσκι θα λάβει την ποινή φυλάκισης 12 ετών που ζήτησε ο εισαγγελέας, ενώ οι συνεργάτες του αναμένεται να λάβουν ελαφρώς μικρότερες ποινές.

«Είναι μια μεγάλη τραγωδία», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. “Βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα μόνο επειδή βοήθησαν άλλους ανθρώπους να ασκήσουν τα δικαιώματά τους. Δεν διέπραξαν κανένα έγκλημα”.

Περισσότερες από 20 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας και της Human Rights Watch, εξέδωσαν δήλωση την Πέμπτη, κατακρίνοντας την ποινική δίωξη των τριών ανδρών και απαιτώντας από τις αρχές της Λευκορωσίας “να τους απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων”.

«Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι οι αρχές ποινικοποιούν το έργο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια εποχή που ο ρόλος των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι περισσότερο απαραίτητος», είπε η Μάριν.

Πηγή:ΚΥΠΕ