Σχεδόν 5.900 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πλημμυρισμένες ζώνες, μετά την καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα, στη νότια Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές και οι ρωσικές κατοχικές αρχές, που ελέγχουν αντίστοιχα την αριστερή και τη δεξιά όχθη του Δνείπερου.

Η καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος, για την οποία αλληλοκατηγορούνται Μόσχα και Κίεβο, είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πόλεις και χωριά και από τις δύο πλευρές του ποταμού. Στο νερό βυθίστηκαν και ολόκληρες συνοικίες της περιφερειακής πρωτεύουσας, της Χερσώνας.

«Η εκκένωση συνεχίζεται στην περιοχή της Χερσώνας. Οι διασώστες μας, αστυνομικοί και εθελοντές, έχουν ήδη απομακρύνει 1.894 ανθρώπους» είπε στη δημόσια τηλεόραση ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ιγκόρ Κλιμένκο.

Σύμφωνα με τον Κλιμένκο, έχουν πλημμυρίσει 30 κοινότητες, οι δέκα εκ των οποίων βρίσκονται στη ζώνη που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Από την πλευρά τους, οι κατοχικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν απομακρύνει μέχρι στιγμής «περισσότερους από 4.000 ανθρώπους». Ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Χερσώνας Βλαντίμιρ Σάλντο ανέφερε μέσω του Telegram ότι οι πληγέντες θα φιλοξενηθούν σε προσωρινά κέντρα διαμονής.

Η μεγαλύτερη πόλη που έχει πληγεί στην κατεχόμενη Χερσώνα είναι η Νόβα Καχόβκα, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο φράγμα. Η άντληση των υδάτων θα ξεκινήσει από αύριο Πέμπτη, ανέφερε ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος, Βλαντίμιρ Λεοντίεφ.

Πηγή:ΚΥΠΕ