X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣ«Χτίζουμε τον αμερικανικό Παρθενώνα» – Ο Άγιος Νικόλαος δίνει νέα πνοή στο...

«Χτίζουμε τον αμερικανικό Παρθενώνα» – Ο Άγιος Νικόλαος δίνει νέα πνοή στο «Σημείο Μηδέν», 20 χρόνια μετά

20 χρόνια μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου που είχε καταρρεύσει ανοίγει ξανά – Για την ανέγερσή του μιλούν στο in.gr ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ο πρόεδρος του Οργανισμού «Φίλοι του Αγίου Νικολάου».

Για κάθε ταξιδιώτη – επισκέπτη της Νέας Υόρκης, το «Σημείο Μηδέν», όπου πριν την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 έστεκαν αγέρωχοι οι Δίδυμοι Πύργοι, αποτελεί ίσως το εμβληματικότερο σημείο της παγκόσμιας μητρόπολης.

Είναι ο τόπος που συνδέεται με την ιστορική μνήμη της παγκόσμιας κοινότητας εδώ και 20 χρόνια. Ο τόπος όπου η μισαλλοδοξία και ο θρησκευτικός φανατισμός μέσα σε λίγες στιγμές άλλαξαν οριστικά τον ρου της σύγχρονης Ιστορίας.

Σε αυτό το σημείο – σύμβολο, σε δεσπόζουσα θέση, σε λίγες εβδομάδες θα υψώνεται ολοκληρωμένος ο υπό ανέγερση νέος ναός του Αγίου Νικολάου, επιβεβαιώνοντας ότι η Νέα Υόρκη είναι μια μητρόπολη (και) με ορθόδοξη χριστιανική ταυτότητα.

«H Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Αμερικής μπορεί να είναι ευτυχής και πολύ υπερήφανη για την ολοκλήρωση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν», έναν εθνικό τόπο λατρείας για τον αμερικανικό λαό και τον Κόσμο» δηλώνει στο in.gr o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Eξάλλου, o ίδιος είχε θέσει την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου ως προτεραιότητα της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αναφέροντας κατά την ενθρόνισή του, το καλοκαίρι του 2019:

«Επειδή ακριβώς πιστεύουμε στα θαύματα, επειδή ακριβώς ο Άγιος Νικόλαος θαυματουργεί και επειδή ακριβώς το ίδιο το όνομα «Νικόλαος» σημαίνει «νίκη του λαού» (…), αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή μας ως ορθοδόξων χριστιανών -αλλά επίσης ευθύνη και δέσμευση απέναντι στο Θεό και το λαό Του- να ολοκληρώσουμε και να ανοίξουμε τις θύρες του ναού ως μία μαρτυρία και ένα όραμα για το τί είναι άριστο και όμορφο σε όλους τους ανθρώπους της πίστης».

20 χρόνια μετά την καταστροφή, ο εμβληματικός ναός ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τις θύρες, εκπληρώνοντας ένα χρέος της ελληνικής ομογένειας και δίνοντας το στίγμα για συνέχεια της μάχης ενάντια στη θρησκευτική μισαλλοδοξία και τρομοκρατία.

Η πορεία ως εδώ, της ανέγερσης δηλαδή ενός νέου εκκλησιαστικού οικοδομήματος στην καρδιά της Νέας Υόρκης και μάλιστα μετά από ένα τέτοιο τραγικό γεγονός, δεν ήταν καθόλου εύκολη.

Οι Αρχές της πόλης αποφάσισαν να αλλάξουν όλη τη φυσιογνωμία της περιοχής, θέτοντας νέα σχέδια σε εφαρμογή. Για παράδειγμα, η Cedar Street 155 όπου βρισκόταν ο Άγιος Νικόλαος προτού θαφτεί εντελώς από την κατάρρευση του νότιου Πύργου είναι πλέον τμήμα ενός υπερυψωμένου πάρκου που άνοιξε το καλοκαίρι του 2016.

Προκειμένου να καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα θέση του ναού χρειάστηκε να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τελικώς, παραχωρήθηκε προς το σκοπό αυτό από τη Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϋ το οικόπεδο στη διασταύρωση των οδών Liberty Street και Greenwich. «Καταλήξαμε σε επίσημη συμφωνία τον Οκτώβριο του 2014 και η κατασκευή ξεκίνησε αμέσως» δηλώνει ο Ντένις Μέχιελ, χαρακτηρίζοντας την ανοικοδόμηση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου ως ένα από τα πιο πολύπλοκα εγχειρήματα παγκοσμίως.

Ενώ αρχικά η αποπεράτωση του ναού προβλεπόταν για το 2018, την αμέσως προηγούμενη χρονιά οι εργασίες είχαν σταματήσει λόγω οικονομικών δυσκολιών με αποτέλεσμα οι εργασίες να παγώσουν για τρία χρόνια.

Τα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου πρόκειται να τελεσθούν στις 2 Νοεμβρίου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες το φθινόπωρο. Για τους πιστούς, ωστόσο, το σχέδιο προβλέπει να λειτουργήσει τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2022, αφού τότε θα έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του.

«Ο ναός θα εγκαινιαστεί στις 4 Ιουλίου 2022 για να συμπέσει με την 100ή επέτειο από την ίδρυση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αμερικής» καταλήγει ο πρόεδρος του Οργανισμού «Φίλοι του Αγίου Νικολάου».

Πηγή:TaNea.gr

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share