Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗ Χωρίς αύξηση χρέους των ΗΠΑ η αθέτηση πληρωμών αρχίζει αρχές Ιουνίου λέει το BPC

Χωρίς αύξηση χρέους των ΗΠΑ η αθέτηση πληρωμών αρχίζει αρχές Ιουνίου λέει το BPC

0
Χωρίς αύξηση χρέους των ΗΠΑ η αθέτηση πληρωμών αρχίζει αρχές Ιουνίου λέει το BPC

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αρχίσει να αθετεί τις οικονομικές της υποχρεώσεις από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και τις αρχές Αυγούστου στην περίπτωση που δεν αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού χρέους, ανακοίνωσε την Τρίτη η δεξαμενή σκέψης, Bipartisan Policy Center (BPC), υπογραμμίζοντας την πίεση που δέχεται η αμερικανική Κυβέρνηση από τη μείωση των φορολογικών εσόδων.

Η ημερομηνία έναρξης στην αθέτηση πληρωμών που ανακοίνωσε η δεξαμενή σκέψης, η λεγόμενη ημερομηνία “X” – όταν η Κυβέρνηση αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της – ευθυγραμμίζεται με αυτήν της Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η αθέτηση πληρωμών μπορεί να συμβεί ήδη από την 1η Ιουνίου.

Η BPC, το οποίο παρακολουθεί από κοντά τις διαφορές στο Κογκρέσο για τα όρια χρέους, είχε υπολογίσει τον περασμένο Φεβρουάριο ότι η ημερομηνία «X» θα μπορούσε να είναι μεταξύ Καλοκαιριού και αρχές Φθινοπώρου, αλλά τώρα προβλέπει την αθέτηση πληρωμών πολύ νωρίτερα εάν το Κογκρέσο αποτύχει να συμφωνήσει στην αύξηση το ανώτατο όριο δανεισμού που ανέρχεται στα 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

«Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την αξιολόγηση της ισχύος των ταμειακών ροών της Κυβέρνησης», δήλωσε ο Shai Akabas, διευθυντής οικονομικής πολιτικής της BPC.

«Εάν δεν επιτευχθεί λύση πριν από τον Ιούνιο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να παίζουν καθημερινά ρωσική ρουλέτα με την αξιοπιστία και την πιστωτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, διακινδυνεύοντας μια οικονομική καταστροφή τόσο για τους ψηφοφόρους όσο και για τη χώρα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, εάν τα φορολογικά έσοδα επιτρέψουν στο Υπουργείο Οικονομικών να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του μέχρι τα μέσα Ιουνίου, οι τριμηνιαίες εκτιμώμενες πληρωμές φόρων που θα πρέπει να καταβληθούν στις 15 Ιουνίου ενδέχεται να κρατήσουν την οικονομική ισχύ της Κυβέρνησης μέχρι τις 30 Ιουνίου, αναφέρει η BPC στην ανάλυσή της.

Πηγή:ΚΥΠΕ