Στις σοβαρές πληθωριστικές πιέσεις που βιώνει η Ελλάδα, όπως και η Ευρώπη, αναφέρθηκε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για τη στήριξη της κοινωνίας.

«Η χώρα μας -όπως ολόκληρη η Ευρώπη- παραμένει μέσα στο σπιράλ της διεθνούς κρίσης που πυροδότησε η πανδημία και μεγιστοποίησε και συντηρεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αντιμετωπίζουμε, χωρίς δυστυχώς σαφή χρονικό ορίζοντα υπέρβασης, σοβαρές πληθωριστικές πιέσεις, που τις νιώθουμε πιο έντονα στο ρεύμα και τα καύσιμα. Επεκτείνονται όμως και αφορούν και άλλα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων βασικών ειδών διατροφής», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Δίνοντας έμφαση στον εξωγενή χαρακτήρα της κρίσης, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει στο μέτρο του εφικτού τη στήριξη της κοινωνίας και των παραγωγικών δυνάμεων.

«Εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, με έμφαση στους οικονομικά αδύναμους και τη μεσαία τάξη. Κάθε δυνατότητα που υπάρχει, κάθε δυνατότητα που δημιουργούμε με την οικονομική μας πολιτική μετατρέπεται σε στήριξη της κοινωνίας, αλλά και των επιχειρήσεων», επισήμανε ο ίδιος.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε τόσο στις επιδοτήσεις του ρεύματος, όσο και στις επιστροφές που θα καταβληθούν για τους υπέρογκες αυξήσεις λογαριασμούς, αλλά και στον μηχανισμό που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο για τον έλεγχο της χονδρικής και λιανικής τιμής του ρεύματος.

Για το μέτωπο της πανδημίας, ενόψει της κατάργησης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σχεδόν σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι «η πανδημία θα μπορούσε να είχε ρημάξει τη χώρα μας και τον πληθυσμό μας. Αλλά αυτό δεν συνέβη».

«Με βάση τις δυνατότητες και τους διαθέσιμους πόρους καταφέραμε να τα πάμε καλύτερα του αναμενόμενου και σίγουρα καλύτερα από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε», κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή:ΚΥΠΕ