Home Featured Υπουργείο Άμυνας ΗΒ: Στατικά τα πεδία μάχης στην Ουκρανία με Ρωσική Ανασύνταξη, φόβοι για κατάπνιξη διαμαρτυριών σε πόλεις

Υπουργείο Άμυνας ΗΒ: Στατικά τα πεδία μάχης στην Ουκρανία με Ρωσική Ανασύνταξη, φόβοι για κατάπνιξη διαμαρτυριών σε πόλεις

0
Υπουργείο Άμυνας ΗΒ: Στατικά τα πεδία μάχης στην Ουκρανία με Ρωσική Ανασύνταξη, φόβοι για κατάπνιξη διαμαρτυριών σε πόλεις

Το πεδίο μάχης στη βόρεια Ουκρανία παραμένει εν πολλοίς στατικό, με τις ρωσικές δυνάμεις πιθανώς να χρησιμοποιούν αυτήν την περίοδο ώστε να αναδιοργανωθούν πριν επιστρέψουν σε μεγάλης κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις, αναφέρει σε πρωινή ενημέρωση το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Προσθέτει πως οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας, κινούμενες από την κατεύθυνση του Χαρκόβου στο βορρά και της Μαριούπολης στο νότο.

Συμπληρώνει το υπουργείο πως οι Ρώσοι συνεχίζουν να προσπαθούν να παρακάμψουν το Μικολάιβ καθώς επιδιώκουν να κατευθυνθούν δυτικά προς την Οδησσό.

Στη νυχτερινή ενημέρωση τονιζόταν πως ο πληθυσμός στις υπό ρωσική κατοχή πόλεις της Ουκρανίας συνεχίζει να διαμαρτύρεται, καθώς οι προσπάθειες των Ρώσων να καθυποτάξουν τους κατοίκους με έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, διασπορά προπαγάνδας και εγκατάσταση ελεγχόμενων ηγετών έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής.

Προειδοποίησε, ωστόσο, το βρετανικό υπουργείο πως η Ρωσία πιθανότατα θα απαντήσει σε αυτές τις αποτυχίες επιβάλλοντας όλο και πιο βίαια και καταναγκαστικά μέτρα, σε μια προσπάθεια κατάπνιξης της αντίστασης των τοπικών πληθυσμών.

Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσίευμα των Times που επικαλούνται επιστολή μέλους της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών ασφαλείας FSB, το Κρεμλίνο σχεδιάζει να αντιδράσει σε αυτές τις διαμαρτυρίες των Ουκρανών πολιτών σε υπό κατοχή πόλεις με «μεγάλη τρομοκρατία».

Η επιστολή αναφέρει πως οι Ρώσοι στρατιώτες θα κληθούν να σταματήσουν «να το παίζουν καλοί» και μπορεί να αρχίσουν να απαγάγουν πολίτες από τα σπίτια τους μέσα στη νύχτα. «Ακόμα και αν χρειαστεί να απελάσουμε τη μισή πόλη, είμαστε έτοιμοι για αυτό», αναφέρει η επιστολή σε σχέση με τη Χερσώνα, όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως «μόνιμη εξέγερση» των κατοίκων.

Το μέλος της FSB σημειώνει ότι μέχρι τώρα οι διαμαρτυρίες επιτρέπονται διότι δεν είναι σαφές ποιος τις διοργανώνει ώστε να συλληφθεί, αλλά και για το φόβο γενικευμένης σύρραξης.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει εντολή «από την κορυφή» να βρεθεί μια λύση, η οποία θα περιλαμβάνει «εξαιρετικά αυστηρές μεθόδους διάλυσης» των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.

Η επιστολή με ημερομηνία 21 Μαρτίου δημοσιοποιήθηκε από τον Ρώσο ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Βλάντιμιρ Οσέτσκιν. Είναι η ενδέκατη προειδοποιητική επιστολή που έχει σταλεί στον ακτιβιστή από το ίδιο μέλος της FSB που διαφωνεί με τον πόλεμο.

Πηγή:ΚΥΠΕ