Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Υψηλός βιολογικός κίνδυνος στο Σουδάν μετά την κατάσχεση εργαστηρίου, λέει ο ΠΟΥ

Υψηλός βιολογικός κίνδυνος στο Σουδάν μετά την κατάσχεση εργαστηρίου, λέει ο ΠΟΥ

0

Για «υψηλό βιολογικό κίνδυνο» στην πρωτεύουσα του Σουδάν Χαρτούμ μετά την κατάσχεση από ένα από τα αντιμαχόμενα μέρη ενός εργαστηρίου που περιείχε παθογόνους μικροοργανισμούς ιλαράς και χολέρας και άλλα επικίνδυνα υλικά, προειδοποίησε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης από το Σουδάν, ο Νίμα Σαΐντ Αμπίντ του ΠΟΥ δήλωσε ότι οι τεχνικοί δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας για να εξασφαλίσουν τα υλικά.

«Αυτή είναι η κύρια ανησυχία: δεν υπάρχει πρόσβαση στους τεχνικούς του εργαστηρίου ώστε να περιορίσουν με ασφάλεια τα βιολογικά υλικά και τις ουσίες που υπάρχουν», είπε, αρνούμενος να διευκρινίσει ποια πλευρά κατέλαβε την εγκατάσταση.

Οι μάχες ξέσπασαν μεταξύ των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων και των παραστρατιωτικών δυνάμεων των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στις 15 Απριλίου και έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 459 ανθρώπους, ενώ ακόμη 4.072 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ.

Οι συγκρούσεις έχουν παραλύσει τα νοσοκομεία και άλλες βασικές υπηρεσίες και έχουν αφήσει πολλούς εγκλωβισμένους στα σπίτια τους με μειωμένα αποθέματα τροφίμων και νερού.

Το Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) αναγκάστηκε να περιορίσει ορισμένες από τις δραστηριότητές του σε τμήματα του Σουδάν λόγω των έντονων μαχών.

Τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί από τότε που ξέσπασαν οι μάχες και οι δύο οργανισμοί του ΟΗΕ που έχασαν προσωπικό, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους.

«Αναγκαστήκαμε να μειώσουμε το αποτύπωμά μας σε περιοχές όπου οι έντονες μάχες έχουν παρεμποδίσει τις ανθρωπιστικές μας επιχειρήσεις,», δήλωσε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών. «Είμαστε όμως αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια στον λαό του Σουδάν».

Είπε ακόμη ότι μια ομάδα του Γραφείου θα ηγηθεί των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων από το Πορτ Σουδάν μετά τη μεταφορά της από το Χαρτούμ.

Ο Πατρίκ Γιουσέφ, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) για την Αφρική, προέτρεψε τις άλλες χώρες να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στο Σουδάν για την εξεύρεση μιας «μακροχρόνιας λύσης», ακόμη και μετά την απομάκρυνση των ξένων.

Πηγή:ΚΥΠΕ