X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΖητήσαμε από Πρόεδρο να εγείρει θέμα Αμμοχώστου σε Μακρόν και Σολτς, δήλωσε...

Ζητήσαμε από Πρόεδρο να εγείρει θέμα Αμμοχώστου σε Μακρόν και Σολτς, δήλωσε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου

Ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εγείρει θέμα Αμμοχώστου στον Πρόεδρο της Γαλλίας και στον Καγκελάριο της Γερμανίας, ανέφερε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, το πρωί της Δευτέρας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου ανέφερε ότι αυτός και η αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου ενημερώθηκαν για τις επαφές του Προέδρου Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά της, είπε, η αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επαφές της στις Βρυξέλλες με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, τις επαφές της με Πρέσβεις στην Κύπρο και την επικείμενη επίσκεψή της στον Πειραιά στις 3 Απριλίου για την έκθεση των πινάκων που έχουν έρθει από την κατεχόμενη Αμμόχωστο. «Έχουμε ανταλλάξει απόψεις και θα είμαστε συνεχώς σε επαφή για οτιδήποτε αφορά την Αμμόχωστο», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επικείμενη επίσκεψη της Ντολόρς Μονσεράτ, Πρόεδρου της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο τέλος Ιουνίου στην Κύπρο, καθώς και του Ούγκο Σάντσεζ, εισηγητή για τα θέματα εισδοχής της Τουρκίας στην ΕΕ. Επίσης, σημείωσε ότι θα ζητήσει συνάντηση από τη νέα Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις συναντήσεις που θα έχει με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και τον Καγκελάριο της Γερμανίας, να αναφέρει το θέμα της Αμμοχώστου.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει θέμα αμμοχωστοποίησης. Αν χαθεί η περίκλειστη πόλη, που καλύπτεται από τα δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τότε δεν θα χαθεί μόνο η υπόλοιπη πόλη της Αμμοχώστου, αλλά και άλλες πόλεις», τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να μιλούν κάποιοι περί αμμοχωστοποίησης. «Εμείς ουδέποτε ζητήσαμε να δοθεί πίσω η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να κλείσει το Κυπριακό», συνέχισε ο Δήμαρχος της Αμμοχώστου.

«Όμως, αυτή τη στιγμή, με την αλλαγή του status quo στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε πλέον θέμα να συζητάμε για το εδαφικό και το Κυπριακό», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου, τονίζοντας ότι «είναι καθήκον όλων των δυνάμεων να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια ούτως ώστε οι ενέργειες της Τουρκίας και της ούτω καλούμενης ‘τδβκ’ να σταματήσουν σύντομα».

Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι «η μοναδική λύση είναι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες». Ακόμη, ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις προσπάθειες που έχουν γίνει για να εμπλακεί περισσότερο η ΕΕ σ’ αυτήν την προσπάθεια χωρίς να υποβαθμίζεται ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που έχει για την τρέχουσα κατάσταση της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι έχουν γίνει κάποια βελτιωτικά έργα στο τέλος της λεωφόρου Δημοκρατίας και ότι έχουν ανοίξει κάποια μικρομάγαζα για τουριστικούς σκοπούς. Ακόμη, ανέφερε ότι πρόσφατα ξεκίνησε η επιδιόρθωση της Δημοτικής Αγοράς Λιανικού Εμπορίου.

Επιπλέον, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε τη βούληση να είναι σε επαφή με τον «δήμαρχο» της τουρκοκυπριακής συνοικίας της Αμμοχώστου για να εξεταστούν κάποια θέματα. «Οποιαδήποτε συνάντηση γίνει θα είναι θετική για μας», κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share