Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Θέματα επανεγκατάστασης και νόμιμης μετανάστευση συζητούν Γιοχάνσον και Yπουργοί

Θέματα επανεγκατάστασης και νόμιμης μετανάστευση συζητούν Γιοχάνσον και Yπουργοί

0
Θέματα επανεγκατάστασης και νόμιμης μετανάστευση συζητούν Γιοχάνσον και Yπουργοί

Συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης σε υπουργικό επίπεδο για τα ζητήματα, που αφορούν την επανεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών και τις συμπληρωματικές οδούς εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα μεταξύ της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, και Yπουργών από την Ισπανία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Ρουμανία και την Ιταλία, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων από άλλα κράτη μέλη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

Αντικείμενο της συζήτησης αποτελούν στρατηγικά ζητήματα που αφορούν την επανεγκατάσταση, την είσοδο στην ΕΕ για ανθρωπιστικούς λόγους και τις νόμιμες οδούς για χορήγηση καθεστώτος προστασίας στην ΕΕ, σε συνέχεια των όσων ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε σχετική επιστολή της στα κράτη μέλη πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο.

Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν επίσης νέες ιδέες, ιδιαίτερα σε σχέση με την περαιτέρω ανάπτυξη μοντέλων κοινοτικής χορηγίας, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών διαδρόμων, με σκοπό τα συστήματα αυτά να γίνουν πιο αποτελεσματικά.

Στη συζήτηση επρόκειτο να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τα συνδεδεμένα κράτη με τον χώρο Σένγκεν, τον Οργανισμό της ΕΕ για το Άσυλο, την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Η τηλεδιάσκεψη αποτελεί επίσης προετοιμασία για το φόρουμ εμπειρογνωμόνων για τα θέματα επανεγκατάστασης και εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους, κατά το οποίο η Κομισιόν θα ξεκινήσει τη διαδικασία ανάληψης δεσμεύσεων για το 2024 – 2025.

Όπως αναφέρεται, οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ που αφορούν τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την ένταξη και ενσωμάτωση πολιτών τρίτων χωρών στην ΕΕ έχουν στόχο την ενίσχυση της συνεκτικότητας και της ανθεκτικότητας των κοινωνιών των κρατών μελών. Με αυτή τη φιλοσοφία, προστίθεται, η Κομισιόν δημοσίευσε φέτος νέα πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για επιχορηγήσεις δράσεων συνολικής αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή μέχρι τις 16 Μαΐου, προστίθεται.

Πηγή:ΚΥΠΕ