Home Featured «Όχι» Κιέβου σε τελεσίγραφο Μόσχας για παράδοση Μαριούπολης, έτοιμος για συνομιλίες με Πούτιν ο Ζελένσκι

«Όχι» Κιέβου σε τελεσίγραφο Μόσχας για παράδοση Μαριούπολης, έτοιμος για συνομιλίες με Πούτιν ο Ζελένσκι

0
«Όχι» Κιέβου σε τελεσίγραφο Μόσχας για παράδοση Μαριούπολης, έτοιμος για συνομιλίες με Πούτιν ο Ζελένσκι

Η Ουκρανία απέρριψε το τελεσίγραφο της Ρωσίας για παράδοση της Μαριούπολης μέχρι σήμερα το πρωί δια στόματος της Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ. Παράλληλα, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε την ετοιμότητα του για διαπραγματεύσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι “χωρίς διαπραγματεύσεις, δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο” που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα από το CNN. Χθες βράδυ οι πολιορκίες συνεχίστηκαν στο Κίεβο με απολογισμό από τους βομβαρδισμούς σε πολυκατοικίες και εμπορικό κέντρο έναν νεκρό.

“Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με (τον Βλαντίμιρ Πούτιν). Είμαι έτοιμος τα τελευταία δύο χρόνια και νομίζω ότι χωρίς διαπραγματεύσεις δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο”, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας που έχουν διεξαχθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η οποία άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου είναι “πολύ σημαντικές”, υπογράμμισε.

Ο Ζελένσκι είπε πως “ανεξάρτητα από τις συζητήσεις μεταξύ των διαπραγματευτικών μας ομάδων, νομίζω ότι μόνο εμείς οι δύο, εγώ και ο Πούτιν, μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αν υπάρχει πιθανότητα μόνο 1% να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, πρέπει να την αδράξουμε”, είπε. “Ο διάλογος είναι η μόνη έξοδος” από τη σύγκρουση και “μέσω του διαλόγου μπορούμε να επιλύσουμε τα θέματα των εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία”, διαβεβαίωσε.

Η απάντηση της Ουκρανίας στο αίτημα της Μόσχας για παράδοσης της Μαριούπολης ήταν αρνητική. Δεν τίθεται επ` ουδενί ζήτημα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν την πολιορκούμενη Μαριούπολη στον ρωσικό στρατό, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής Κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ.

“Δεν υπάρχει καμία περίπτωση οποιασδήποτε παράδοσης, ή κατάθεσης των όπλων”, είπε η κ. Βέρεστσουκ, σύμφωνα με την Ουκράινσκα Πράβντα. “Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά σχετικά”, πρόσθεσε η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Μίλησε για “εσκεμμένη χειραγώγηση” και “αληθινή απαγωγή ομήρων”, πρόσθεσε αναφερόμενη στο ρωσικό τελεσίγραφο.

Χθες το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας απαίτησε με οκτασέλιδη επιστολή του οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να “καταθέσουν τα όπλα” και “γραπτή απάντηση” στο τελεσίγραφό του πριν από σήμερα στις 07:00 (τοπική ώρα), για να σωθούν όπως είπε οι κάτοικοι και οι υποδομές του λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα.

“Ζητάμε από τις επίσημες αρχές του Κιέβου να δείξουν λογική και να ανακαλέσουν τις διαταγές που είχαν δώσει προηγουμένως, οι οποίες υποχρέωναν τους μαχητές να θυσιαστούν και να γίνουν `μάρτυρες της Μαριούπολης`”, ανέφερε ο Ρώσος αντιστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ. “Καταθέστε τα όπλα”, πέταξε ο Ρώσος ανώτατος αξιωματικός. “Βρίσκεται σε εξέλιξη τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή, όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα θα έχουν εγγυημένη την απόλυτα ασφαλή αποχώρησή τους από τη Μαριούπολη”.

Στο μέτωπο του πολέμου, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στους ρωσικούς βομβαρδισμούς που έπληξαν κατοικίες και εμπορικό κέντρο στη συνοικία Ποντίλσκι αργά το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο και την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της πόλης. “Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, αρκετά σπίτια και εμπορικό κέντρο” χτυπήθηκαν, ανέφερε ο δήμαρχος μέσω Telegram. Διαβεβαίωσε ότι η πυροσβεστική επιχειρεί για να κατασβέσει μεγάλη πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο. Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Κιέβου αναφέρθηκε σε τέσσερις νεκρούς.

Στρατιώτες απέκλεισαν τον χώρο και διέταξαν τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν, επικαλούμενοι τον κίνδυνο να ανατιναχθούν πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί, χωρίς να δώσουν άλλες λεπτομέρειες.

Πάντως, συνολικά 7.295 άνθρωποι απομακρύνθηκαν την Κυριακή από τις ουκρανικές πόλεις μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, όπως είπε η κ. Βέρεστσουκ, με τις τέσσερις από τις επτά προγραμματισμένες διαδρομές να λειτουργούν. Από το σύνολο, 3.985 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης στην πόλη Ζαπορίζια. Η ουκρανική Κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει περίπου 50 λεωφορεία στη Μαριούπολη τη Δευτέρα για την απομάκρυνση των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, δήλωσε η Βέρεστσουκ.

Στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, καταγράφηκε αυξημένη δραστηριότητα ρωσικών τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών χθες Κυριακή, δήλωσε αξιωματικός των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων. “Επικρατεί ηρεμία πάντως, δεν έγιναν επιθέσεις”, δήλωσε ο αξιωματικός αυτός, ο Μαξίμ Μαρτσένκο, στην εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα.

Η αντιαεροπορική άμυνα άνοιξε πυρ εναντίον των εχθρικών UAVs και “μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ορισμένα καταρρίφθηκαν”, πρόσθεσε. Είναι αδύνατο οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Όπως μεταδίδεται από τα διεθνή πρακτορεία, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία άλλαξε τακτική στον ουκρανικό πόλεμο μετά τις απώλειες που υπέστη μέχρι τώρα, κρίνουν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

“Σε 25 ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έχουν υποστεί πολύ βαριές απώλειες στη γη και στον αέρα – έχουν χάσει 96 αεροπλάνα, 118 ελικόπτερα και δεκάδες πυραύλους Κρουζ και UAVs”, τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είπε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο Γιούρι Ιγνάτ, χθες Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με την Ουκράινσκα Πράβντα.

Πάντως, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας παρέλαβαν 500 αντιαεροπορικούς πυραύλους Strela από τη Γερμανία την περασμένη Πέμπτη, όπως αποκάλυψε στο χθεσινό της φύλλο η Welt am Sonntag.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, τα όπλα παραδόθηκαν από τον γερμανικό στον ουκρανικό στρατό στο έδαφος της Πολωνίας. Εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας περιορίστηκε να πει ότι εξαιτίας “επιχειρησιακών ζητημάτων και θεμάτων ασφαλείας” δεν μπορεί να αναφερθεί σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα που παραδόθηκαν. Σημείωσε πάντως ότι έχει ήδη παραδοθεί ή πρόκειται να παραδοθεί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις από τις γερμανικές ευρύ φάσμα στρατιωτικού υλικού. Θα παραδοθεί ακόμη περισσότερο υλικό όταν είναι εφικτό, πρόσθεσε.

Πηγή:ΚΥΠΕ