Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Μεταναστευτικό, συνθήκες υποδοχής και ασυνόδευτοι στην Κύπρο στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου

Μεταναστευτικό, συνθήκες υποδοχής και ασυνόδευτοι στην Κύπρο στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου

0
Μεταναστευτικό, συνθήκες υποδοχής και ασυνόδευτοι στην Κύπρο στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου

Ανταλλαγή απόψεων με αντικείμενο την κατάσταση όσον αφορά το μεταναστευτικό στην Κύπρο, δεδομένης της συνεχούς αύξησης των ανθρώπων που ζητούν διεθνή προστασία στη χώρα, θα έχουν την Πέμπτη το απόγευμα οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Κατά τη συζήτηση, στην οποία θα συμμετέχει και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, οι ευρωβουλευτές θα εξετάσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την παράνομη διακίνηση προσώπων, τις συνθήκες υποδοχής, το θέμα τον ασυνόδευτων ανηλίκων και τις διαδικασίες ασύλου στην Κύπρου.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν (DG HOME) Μπεάτε Γκμίντερ, η οποία είναι επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τη διαχείριση της μετανάστευσης (Task Force Migration Management), ο γενικός διευθυντής του κυπριακού Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Κωνσταντίνου, και η υπεύθυνη θεματικών προγραμμάτων της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα EuroMed Rights, Σάρα Πρεστιάνι.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ορίζει τη μεταναστευτική πίεση στη βάση των κριτηρίων του Οργανισμού της ΕΕ για το Άσυλο, δηλαδή τον αριθμό αιτήσεων για διεθνή προστασία σε σχέση με την επικράτεια της χώρας, το μέγεθος του πληθυσμού και το εθνικό ΑΕΠ.

Με βάση αυτά τα κριτήρια, προστίθεται, το σύστημα ασύλου και υποδοχής της Κύπρου αντιμετωπίζει ιδιαίτερες πιέσεις τα τελευταία χρόνια, δεδομένου πως επίσης λαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού στην ΕΕ.

Όπως υπενθυμίζεται, τον Φεβρουάριο οι κυπριακές αρχές υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης με την ΕΕ και σχέδιο δράσης για στήριξη της διαχείρισης της μετανάστευσης στην Κύπρο.

Επίσης υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2021 η Κομισιόν κατέθεσε πρόταση κανονισμού για αντιμετώπιση των περιπτώσεων εργαλειοποίησης της μετανάστευσης και του άσυλου γενικότερα.

Πηγή:ΚΥΠΕ