Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Aνανεώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ο μηχανισμός διασυνοριακής βοήθειας προς τη Συρία

Aνανεώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ο μηχανισμός διασυνοριακής βοήθειας προς τη Συρία

0
Aνανεώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ο μηχανισμός διασυνοριακής βοήθειας προς τη Συρία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανέωσε τη Δευτέρα τον μηχανισμό διασυνοριακής βοήθειας προς τη Συρία για άλλους έξι μήνες, χρονικό διάστημα που πολλά κράτη μέλη θεωρούν πολύ σύντομο.

Το 15μελές Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα την παράταση του ψηφίσματος, το οποίο παρέχει βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στη βόρεια Συρία, έως τις 10 Ιουλίου.

Ο μηχανισμός παροχής βοήθειας στα σύνορα της Τουρκίας προς τη Συρία που ελέγχεται από τους αντάρτες στο πέρασμα Μπαμπ αλ-Χάουα είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η βοήθεια του ΟΗΕ μπορεί να φτάσει σε αμάχους, χωρίς να οδηγείται σε περιοχές που ελέγχονται από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο μηχανισμός, σε ισχύ από το 2014, ανανεώθηκε τελευταία φορά τον Ιούλιο, επίσης μόνο για έξι μήνες μετά από επιμονή της Ρωσίας.

Από το συγκεκριμένο πέρασμα περνά το 80% της βοήθειας για τις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και άλλες χώρες δήλωσαν ότι επιθυμούσαν την παράταση του μηχανισμού για ένα χρόνο.

Ο απεσταλμένος της Μόσχας στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η υποστήριξη της Ρωσίας στην εξάμηνη παράταση «δεν πρέπει να θεωρείται ως αλλαγή στη θέση αρχών μας» σχετικά με τον μηχανισμό, ζητώντας «σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας».

Πηγή:ΚΥΠΕ