Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Έφτασε στη Τουρκία πολυμελής ισραηλινή ομάδα διάσωσης, η Συρία διαψεύδει ότι δέχθηκε βοήθεια από το Ισραήλ

Έφτασε στη Τουρκία πολυμελής ισραηλινή ομάδα διάσωσης, η Συρία διαψεύδει ότι δέχθηκε βοήθεια από το Ισραήλ

0
Έφτασε στη Τουρκία πολυμελής ισραηλινή ομάδα διάσωσης, η Συρία διαψεύδει ότι δέχθηκε βοήθεια από το Ισραήλ

Η ισραηλινή αποστολή διάσωσης αναχώρησε για την Τουρκία σήμερα στις 6 το πρωί. Η αποστολή αποτελείται από 150 στρατιώτες, τακτικούς και εφέδρους, οι οποίοι συνοδεύονται και από δυνάμεις της πυροσβεστικής και της άμεσης ιατρικής βοήθειας. Στην αποστολή συμμετέχουν αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Άμυνας.

Όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά κρατικά μέσα, η αποστολή πρόκειται να εγκαταστήσει υπαίθριο νοσοκομείο σε σημείο που θα υποδείξουν οι τουρκικές αρχές.

Ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία αποτελεί πρώτη είδηση στην ισραηλινή ειδησεογραφία και σε ένδειξη αλληλεγγύης, η πρόσοψη του Δημαρχείου του Τελ Αβίβ φωτίστηκε με αναπαράσταση της τουρκικής σημαίας.

Σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του, ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι, εκτός από την ανθρωπιστική αποστολή στην Τουρκία, το Ισραήλ θα αποστείλει αντίστοιχη αποστολή και στη Συρία «επειδή έγινε αποδεκτή σχετική προσφορά παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Τα κρατικά μέσα μετέδωσαν ότι στις 2 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα θα αναχωρούσαν δύο ειδικές πτήσεις cargo του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών με προορισμό τη Συρία, μεταφέροντας ανθρωπιστικό υλικό, σκηνές, κουβέρτες και φάρμακα, ενώ διέρρευσε από κυβερνητικές πηγές η πληροφορία ότι εάν ζητηθεί από την συριακή πλευρά να νοσηλευθούν Σύροι πολίτες στο Ισραήλ, η ισραηλινή πλευρά θα αποδεχθεί το αίτημα.

Η κρατική ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ότι η μεταφορά ανθρωπιστικού υλικού και φαρμάκων από το Ισραήλ προς τις πληγείσες περιοχές στη Συρία «κατέστη δυνατή κατόπιν διευθετήσεων μεταξύ αξιωματούχων του ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και των στρατιωτικών δυνάμεων που διατηρεί η Ρωσία στη συριακή επικράτεια».

Ωστόσο, σήμερα το πρωί, η συριακή εφημερίδα Αλ-Ουάταν, που εκφράζει τις θέσεις του καθεστώτος Άσαντ, διέψευσε τις πληροφορίες περί ισραηλινής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Συρία. «Όλα όσα έχω ακουστεί περί συριακού αιτήματος ή αποδοχής ισραηλινής παροχής βοήθειας είναι παντελώς αβάσιμα και κινούνται στο επίπεδο της προπαγάνδας του Νετανιάχου», γράφει η εφημερίδα.

Επιπλέον, παράγοντες και από το Κρεμλίνο, που ερωτήθηκαν σχετικά από ισραηλινά ΜΜΕ, απάντησαν ότι οι ισραηλινοί ισχυρισμοί περί αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεν είναι αληθείς.

Πηγή:ΚΥΠΕ