Home ΤΟΜΕΙΣ Χείρα φιλίας σε Τουρκία και προστασία συνόρων, το μήνυμα Μητσοτάκη από Λέρο

Χείρα φιλίας σε Τουρκία και προστασία συνόρων, το μήνυμα Μητσοτάκη από Λέρο

0
Χείρα φιλίας σε Τουρκία και προστασία συνόρων, το μήνυμα Μητσοτάκη από Λέρο

Χείρα φιλίας στην Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες και με παράλληλη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και της προστασίας των συνόρων, ήταν τα στοιχεία που ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως ενδεικτικά της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής που θα ακολουθήσει αν εκλεγεί, κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στη Λέρο.

Αναφέροντας ότι κατά την τελευταία τετραετία η ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και την επιθετικότητα της Τουρκίας, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα ενισχύθηκε και υπερασπίστηκε την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα».

«Θέλω και εδώ από τα Δωδεκάνησα, από την ακριτική Λέρο, να ξαναστείλω στην Τουρκία ένα μήνυμα φιλίας. Δεν είμαστε καταδικασμένοι, φίλες και φίλοι, να ζούμε μονίμως σε ένταση με την Τουρκία», επισήμανε ο ίδιος.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «για να μπορέσουμε να επιλύσουμε το ένα βασικό ζήτημα το οποίο αποτελεί την κύρια διαφορά μας με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο με σχέσεις καλής γειτονίας και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο».

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί στο τραπέζι της συζήτησης «θέματα τα οποία είναι έξω από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων», όπως την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αυτά «είναι έξω από το πλαίσιο της συζήτησης με την Τουρκία», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επισημαίνοντας ότι η εξωτερική πολιτική των χωρών δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι είδαμε μια μείωση στην ένταση τους τελευταίους μήνες ως προς τις παραβιάσεις και παραβάσεις του εναερίου χώρου μας, όμως δεν έχουμε αυταπάτες».

«Τείνουμε χείρα φιλίας αλλά ταυτόχρονα εξακολουθούμε να ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Εξακολουθούμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας και εξακολουθούμε να οικοδομούμε πανίσχυρες συμμαχίες, που ισχυροποιούν το γεωπολιτικό αποτύπωμα της πατρίδας μας», κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή:ΚΥΠΕ