Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ Αναπληρωτής πρωθυπουργός: Η αναβολή της ένταξης στην Ευρωζώνη συνεπάγεται σοβαρές απώλειες για τη Βουλγαρία

Αναπληρωτής πρωθυπουργός: Η αναβολή της ένταξης στην Ευρωζώνη συνεπάγεται σοβαρές απώλειες για τη Βουλγαρία

0
Αναπληρωτής πρωθυπουργός: Η αναβολή της ένταξης στην Ευρωζώνη συνεπάγεται σοβαρές απώλειες για τη Βουλγαρία

Η αναβολή της μετάβασης της Βουλγαρίας στο ευρώ προκαλεί σοβαρή ζημιά και οικονομικές απώλειες στη χώρα, δήλωσε ο υπηρεσιακός αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης, αρμόδιος για τη διαχείριση κονδυλίων της ΕΕ, Ατανάς Πεκάνοφ, την Κυριακή στο bTV. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βουλγαρία χάνει 300-400 εκατομμύρια BGN ετησίως επειδή δεν βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ.

«Αρνούμαστε να αυξηθεί η πιστοληπτική μας ικανότητα, αντίστοιχα να μειωθεί το επιτόκιο του κρατικού χρέους, κάτι που θα εξοικονομούσε πόσα πληρώνει ο προϋπολογισμός για το κρατικό χρέος. Όταν η Κροατία μπήκε στην ευρωζώνη το καλοκαίρι, αύξησαν την πιστοληπτική της ικανότητα κατά ένα ή δύο βήματα. Αυτό μείωσε τα επιτόκια του δημόσιου χρέους κατά 1% και οδήγησε σε αποταμιεύσεις. Για τη Βουλγαρία, αυτό θα σήμαινε εξοικονόμηση περίπου 200-250 εκατομμυρίων λέβα ετησίως», εξήγησε ο Πεκάνοφ.

Επισήμανε ότι λόγω της αναβολής της υιοθέτησης του ευρώ, τα επιτόκια για τις επιχειρήσεις επίσης δεν μειώθηκαν, οδηγώντας σε ζημίες 50-60 εκατ. BGN.

«Και ένα ακόμη πολύ σημαντικό πράγμα για τους συμπολίτες μας στο εξωτερικό. Μερικοί από αυτούς είναι μέρος του αιτήματος του (κόμματος) Vazrazhdane κατά του ευρώ, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι εργάζονται, μοχθούν, λαμβάνουν εισόδημα σε ευρώ, τα καταστήματά τους, οι επιχειρήσεις τους εισπράττουν εισόδημα σε ευρώ. Στέλνουν ένα μέρος από αυτό στη Βουλγαρία, το οποίο μετατρέπεται. Κάθε φορά που ανατιμάται 1 ευρώ, χάνονται 1-2 λεπτά», πρόσθεσε ο Πεκάνοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι ζημίες ανέρχονται σε 50 εκατομμύρια λέβα.

«Πρόκειται για απώλειες που προκαλούμε στους εαυτούς μας με την απροθυμία και την αδράνειά μας να μπούμε γρηγορότερα στην ευρωζώνη», είπε ο Πεκάνοφ. «Η εικασία ότι κατά κάποιο τρόπο δεν έχουμε κάνει αρκετά, δεν θα το δεχόμουν. Έβαλα το όνομά μου πίσω από αυτήν την υπόθεση και υποστηρίζω την είσοδο της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολιτικοί σχηματισμοί που χρησιμοποιούν ψευδή επιχειρήματα κατά του ευρώ στο πλαίσιο της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Πηγή:ΚΥΠΕ