Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗ Αναθεώρηση προβλέψεων για ανάπτυξη Ρωσίας και Ουκρανίας από Παγκόσμια Τράπεζα

Αναθεώρηση προβλέψεων για ανάπτυξη Ρωσίας και Ουκρανίας από Παγκόσμια Τράπεζα

0
Αναθεώρηση προβλέψεων για ανάπτυξη Ρωσίας και Ουκρανίας από Παγκόσμια Τράπεζα

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη το 2023 για την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία στο 1,4% από το 0,1% που είχε προβλέψει νωρίτερα, επικαλούμεη βελτιωμένες προοπτικές για τη Ρωσία και την Ουκρανία, παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Η περιφερειακή πρόβλεψη, που δημοσιεύτηκε μόλις λίγες μέρες πριν τις εαρινές συναντήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βλέπει την οικονομία της Ουκρανίας να αναπτύσσεται κατά 0,5% φέτος, μετά από μια εκπληκτική συρρίκνωση 29,2% το 2022, το έτος που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας.

Παρόλο που ο οικονομικός αντίκτυπος στην οικονομία της Ουκρανίας ως αποτέλεσμα της εισβολής είναι τεράστιος, το άνοιγμα των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας και η επανέναρξη του εμπορίου σιτηρών, καθώς και η ουσιαστική υποστήριξη από χορηγίες, συμβάλλουν στη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας φέτος, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε 2,1% πέρυσι, πολύ λιγότερο από τη συρρίκνωση 3,5% που προέβλεπε η Παγκόσμια Τράπεζα τον Ιανουάριο. Για το 2023, η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε ότι η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 0,2%, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή της για συρρίκνωση 3,3%.

Ο περιφερειακός όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας περιλαμβάνει Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Γεωργία, Καζακστάν, Κόσοβο, Κιργιστάν, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τατζικιστάν, Τουρκία, Τουρκμενιστάν , Ουκρανία και Ουζμπεκιστάν.

Πηγή:ΚΥΠΕ