X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΝέες διαδηλώσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό χθες Πέμπτη

Νέες διαδηλώσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό χθες Πέμπτη

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Γαλλίας την Πέμπτη για ακόμα μια μέρα κινητοποιήσεων και απεργιών ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς τα συνδικάτα διατηρούν την πίεση εν όψει μιας σημαντικής απόφασης δικαστηρίου για το θέμα.

Ο Μακρόν, που αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση της δεύτερης θητείας του με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 και απαιτεί από τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερο για πλήρη σύνταξη.

Όλες οι πλευρές αναμένουν την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας στις 14 Απριλίου, αναφορικά με την εγκυρότητα της μεταρρύθμισης. Το Συμβούλιο έχει την εξουσία να διαγράψει μέρος ή και όλη τη νομοθεσία.

Καθώς τα μέλη του Συμβουλίου, γνωστοί ως «σοφοί» θα αποφασίσουν σύμφωνα με μια αυστηρή ερμηνεία του νόμου, τα συνδικάτα θέλουν να δείξουν ότι το κίνημα διαδηλώσεων που ξεκίνησε τον Ιανουάριο έχει ακόμα ορμή.

«Είμαστε εν μέσω μιας κοινωνικής κρίσης, μιας δημοκρατικής κρίσης», είπε ο Laurent Berger, επικεφαλής του κεντρώου συνδικάτου CFDT, στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. «Είναι ένα πρόβλημα… το οποίο πρέπει να επιλυθεί από τον Πρόεδρο».

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, με ανθρώπους να κρατούν πλακάτ ή να κυματίζουν σημαίες των συνδικάτων, από το Παρίσι μέχρι το Μοντπελιέ και τη Μασσαλία.

«Δεν τα έχουμε παρατήσει ακόμα και ούτε έχουμε την πρόθεση να το κάνουμε», είπε ο 50χρονος δημόσιος υπάλληλος Davy Chretien, καθώς διαδήλωνε στη Μασσαλία.

Το συνδικάτο CGT υποστηρίζει ότι 400.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν στη διαμαρτυρία στο Παρίσι.

Τα οχτώ κύρια συνδικάτα της Γαλλίας είπαν ότι η συνάντηση που είχαν με την Πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν ήταν «αποτυχημένη», καθώς αρνήθηκε να συζητήσει υπαναχώρηση στο ελάχιστο έτος συνταξιοδότησης από τα 64. Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών από τότε που η κυβέρνηση παρουσίασε το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο τον Ιανουάριο.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share