Σύμφωνα με το Bloomberg αποτελεί το τέλος μιας εποχής μεγαλύτερης των 30 ετών, καθώς από το 1991 και την πτώση της τότε Σοβιετικής Ένωσης οι εταιρείες από τη Δύση επιδόθηκαν σε μια σειρά επενδύσεων που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν τεράστιες, καθώς σε μία εξίσου ρωσική υπερμεγέθη αγορά.
Την περασμένη Κυριακή ο ενεργειακός κολοσσός ΒΡ, ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι προχωράει σε αποεπένδυση του 20% του μεριδίου της στην κρατική ρωσική ενεργειακή Rosneft, μία κίνηση που θα της κοστίσει περίπου 25 δισ. δολάρια και σχεδόν το ένα τρίτο της παραγωγής της σε πετρέλαιο.
Ακολούθησε η Shell που ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία της με την επίσης κρατική ενεργειακή Gazprom και αποσύρεται τόσο από την εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin-II, όπως και από τον αγωγό Nord Stream 2.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η νορβηγική Equinor, η οποία ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αρχίσει την απόσυρσή της από τις κοινοπραξίες στη Ρωσία, στις οποίες έχει συμμετοχή, συνολικής αξίας 1,2 δισεκατομμύρια δολαρίων.
To πανίσχυρο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, με κεφάλαια 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων υπό διαχείριση, ακύρωσε τις τοποθετήσεις του σε κρατικά ομόλογα και σε σχεδόν 47 ρωσικές εταιρείες και τράπεζες, με μεγαλύτερη όλων τη Sberbank.
Στα τέλη του 2021 οι ρωσικές τοποθετήσεις του ταμείου ανέρχονταν σε 2,83 δισ. δολάρια αθροιστικά, στην τράπεζα Sberbank κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο σε μεμονωμένη εταιρεία και ακολουθούσαν οι ενεργειακές Gazprom και Lukoil.
Η εταιρεία επιβατικών αυτοκινήτων Volvo, με 9.000 πωλήσεις πέρυσι στη Ρωσία, είναι η πρώτη διεθνής εταιρεία που διέκοψε τις εξαγωγές της προς τη χώρα.
Βάσει πληροφοριών της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, η κατασκευάστρια φορτηγών Daimler Truck σταμάτησε επίσης τη συνεργασία της με τη ρωσική Kamaz, ενώ και η σουηδική ομόλογος Volvo Truck διέκοψε και παραγωγή και πωλήσεις στη Ρωσία.
Η Volkswagen έπαυσε προσωρινά τις παραδόσεις των ετοιμοπαράδοτων αυτοκινήτων στις αντιπροσωπείες της στη Ρωσία. H Volkswagen έχει δύο εργοστάσια στη Ρωσία, απασχολεί 4.000 εργαζομένους και κατασκευάζει σχεδόν 170.000 αυτοκίνητα.
Η General Motors δήλωσε ότι σταματά επίσης τις αποστολές προς τη Ρωσία, η οποία εξάγει περίπου 3.000 οχήματα ετησίως.
Μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες, η Α.P. Moller-Maersk, ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παύσει τις κρατήσεις για μεταφορά προϊόντων από και προς τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος με έδρα τη Δανία ελέγχει σχεδόν το 17% του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Σύμφωνα με το Reuters, δυναμική ανάμειξη στη Ρωσία έχει η γερμανική BASF, που είναι μαζί με τη LetterONe, του Ρώσου μεγιστάνα Μιχαήλ Φρίντμαν, συνιδιοκτήτρια της Wintershall Dea, η οποία χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων τον αγωγό Nord Stream 2.
Στην περίπτωση της αμερικανικής Coca-Cola, αυτή απασχολεί στη Ρωσία 7.000 άτομα, ενώ η γαλλική γαλακτοβιομηχανία Danone αποκομίζει από εκεί το 6% των συνολικών πωλήσεών της.
Η Carlsberg είναι η μεγαλύτερη ζυθοποιία στη Ρωσία μέσω της Baltika Breweries, απασχολώντας 8.400 άτομα, ωστόσο επί του παρόντος δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί η πλήρης έκταση των άμεσων ή έμμεσων συνεπειών από τις κυρώσεις. Η εταιρεία απασχολεί 1.300 εργαζόμενους στην Ουκρανία, όπου την περασμένη εβδομάδα διέκοψε τις εργασίες στα ζυθοποιεία της και έστειλε τους εργαζομένους στα σπίτια τους.
Τον αποκλεισμό πολλών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το δίκτυο πληρωμών στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας η Mastercard.
Από τη μεριά της η Disney, ανακοίνωσε την αναστολή της προβολής κινηματογραφικών ταινιών στη Ρωσία συμπεριλαμβανομένης και της επικείμενης προβολής της ταινίας «Turning Red» από την Pixar Animation Studios, επικαλούμενη «την απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία και την τραγική ανθρωπιστική κρίση».
Πηγή:www.ertnews.gr