X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΤα βήματα μετά τον διορισμό απεσταλμένης ΓΓ ΟΗΕ συζήτησε το Εθνικό, λέει...

Τα βήματα μετά τον διορισμό απεσταλμένης ΓΓ ΟΗΕ συζήτησε το Εθνικό, λέει ο ΚΕ

Τα επόμενα βήματα μετά τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, τα σενάρια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τους Τουρκοκύπριους αλλά και το θέμα της Ομάδας Κυπριακού, συζήτησε μεταξύ άλλων, τη Δευτέρα το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα τον διορισμό της απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, τον συντονισμό και τη στρατηγική για τα επόμενα  βήματα και με την έλευση της στην Κύπρο.

Ο κ. Λετυμπιώτης πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης και «τη δική μας ακόμη πιο εποικοδομητική στάση ως προς τη δημιουργία προϋποθέσεων για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου έχουν διακοπεί, σύμφωνα και με τη συμφωνημένη βάση λύσης, όπως αυτή προνοείται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ».

Ανέφερε ότι ο πολύ χρήσιμος θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου αποδεικνύεται στην πράξη, ενώ εξέφρασε την ελπίδα το επόμενο διάστημα οι επαφές της απεσταλμένης του ΓΓ να είναι εντατικές και εποικοδομητικές ως προς την καλλιέργεια ακόμη πιο θετικού κλίματος, και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις το συντομότερο δυνατόν για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς για το πότε θα έρθει στην Κύπρο η απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αναμένουμε ενημέρωση για το πρόγραμμα της άφιξης της και των επισκέψεών της».

Ερωτηθείς αν άκουσε εισηγήσεις των κομμάτων ο Πρόεδρος, ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι έχει γίνει μια ενδελεχής συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα επόμενα βήματα.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε και τα δεδομένα και τις δικές του σκέψεις και όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις και προβληματισμούς που προφανώς και λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη», είπε.

Σε ερώτηση ποια ήταν τα σημεία διαφωνίας, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαφωνία, ενώ σημείωσε ότι κοινή συνισταμένη είναι η κοινή πεποίθηση όλων ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την οριστική, βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού.

Ερωτηθείς για το πακέτο μέτρων για τους Τουρκοκύπριους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι τα μέτρα έχουν ετοιμαστεί, είναι πολύ συγκεκριμένα και έχει ετοιμαστεί ο τελικός κατάλογος. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε και αυτό το θέμα σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τα ανακοινώσει την κατάλληλη χρονική στιγμή, όταν ο ίδιος θα κρίνει ότι είναι η πιο χρήσιμη, πιο εποικοδομητική στιγμή για να ανακοινωθούν.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα ότι κατά τη σημερινή συνεδρία συζητήθηκε και το θέμα της Ομάδας Κυπριακού, και ότι ο Πρόεδρος ζήτησε από όσες πολίτικες δυνάμεις δεν έχουν υποβάλει εισηγήσεις στον Πρόεδρο για τη συμμετοχή σε αυτό, να το πράξουν τις επόμενες ημέρες, ώστε να ληφθούν υπόψη στον τελικό καταρτισμό του καταλόγου για την Ομάδα Κυπριακού.

Σε ερώτηση αν κατά τη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα σενάρια σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «προσερχόμαστε σε αυτή την περίοδο, μέσα από αυτή την πολύ σημαντική εξέλιξη, αλλά είμαστε την ίδια ώρα ρεαλιστές».

Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε μαζί με την πολιτική ηγεσία τα σενάρια, τα οποία, όπως είναι αυτονόητο, έχει επεξεργαστεί και ο ίδιος με τους συνεργάτες του.

«Έχει γίνει μια ανταλλαγή απόψεων. Προσερχόμαστε σε αυτή τη διαδικασία ελπίζοντας ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την αντίστοιχη πολιτική βούληση και εποικοδομητική στάση, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, θα πρέπει να γίνει, και γίνεται, η απαραίτητη προεργασία για όλα τα πιθανά σενάρια.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για σοβαρή κρίση στη νεκρή ζώνη με τις τουρκικές ενέργειες, ο κ. Λετυμπιώτης αναφέρθηκε στα απαράδεκτα επεισόδια στην Πύλα και στα επεισόδια στον  Άγιο Δομέτιο, τα οποία, όπως ανέφερε, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να υποβαθμίσει η Κυβέρνηση. Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση τα παρακολουθεί πολύ στενά και με ανησυχία, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει.

Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με την ειρηνευτική δύναμη, της οποίας οι όροι εντολής, όπως απορρέουν και από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, προνοούν τη διασφάλιση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης.

«Είναι κάτι το οποίο βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, αλλά και τους τελευταίους μήνες να εντείνεται ακόμη περισσότερο και είναι κάτι που έχει μεταφέρει και ο Πρόεδρος τόσο στον ΓΓ των ΗΕ όσο και στον κ. Στιούαρτ στη συνάντηση τους την περασμένη βδομάδα», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Τουρκία ξεφορτώνει πυροβόλα όπλα στο λιμάνι της Αμμοχώστου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθούμε στενά τις όποιες εξελίξεις, έχουμε υπόψη μας διάφορα στοιχεία, πληροφορίες, τις οποίες και αξιολογούμε, αλλά και προχωρούμε στις απαραίτητες ενέργειες».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share