X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚαταγγελίες Ένωσης Καταναλωτών για διαφορετικές τιμές σε ράφι-ταμείο υπεραγορών

Καταγγελίες Ένωσης Καταναλωτών για διαφορετικές τιμές σε ράφι-ταμείο υπεραγορών

Πρόβλημα με την πραγματική τιμή προϊόντων σε υπεραγορές, που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής, διαπιστώνει ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (Π.Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ) Λούκας Αριστοδήμου, καθώς όπως ανέφερε διαπιστώθηκε είτε να μην αναγράφονται καθόλου τιμές των προϊόντων στα ράφια, είτε οι αναγραφόμενες τιμές να είναι χαμηλότερες τιμές από αυτές που πληρώνει ο καταναλωτής στο ταμείο.

Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ, ο κ. Αριστοδήμου αναφέρθηκε επίσης στις εξαγγελίες εκπτώσεων, κατά τις οποίες δεν αναγράφεται η τελική τιμή στο ράφι, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να αγνοεί σε ποια τιμή γίνεται έκπτωση και τι τον περιμένει στο ταμείο.

«Αυτό σημαίνει υποτίμηση της νοημοσύνης του καταναλωτή και εξαπάτηση», ανέφερε.

Ο κ. Αριστοδήμου εμφανίστηκε επικριτικός και έναντι της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή επικαλούμενος ως παράδειγμα ότι πρόσφατα ανακοίνωσαν τα 200 προϊόντα τα οποία στο ράφι είχαν χαμηλότερη τιμή από αυτή που χρεωνόταν ο καταναλωτής στο ταμείο και ταυτόχρονα ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν άλλα τόσα τα οποία είχαν την ίδια τιμή στο ράφι και στο ταμείο.

«Δεν ενημέρωσαν τον καταναλωτή ώστε αυτός να μπορεί να ασκεί το δικαίωμα επιλογής», συνέχισε, προσθέτοντας ότι ο καταναλωτής στην αγορά πρέπει να έχει πληροφόρηση.

Είπε επίσης ότι η πληροφόρηση ότι τόσα προϊόντα ήταν πιο ακριβά στο ταμείο από ό,τι στο ράφι δεν εξυπηρετεί σε τίποτε τον καταναλωτή.

«Η ορθή πληροφόρηση προς τον καταναλωτή, για να μπορεί να έχει επιλογή και να προστατεύεται, πρέπει να περιλαμβάνει αναφορά στις υπεραγορές που είχαν άλλες τιμές στα ράφια και άλλες στα ταμεία και κατάλογο των συγκεκριμένων προϊόντων», δήλωσε.

Ο κ. Αριστοδήμου αναφέρθηκε σε καταγγελία την οποία έχει προβεί η Ένωση Καταναλωτών, όταν ο ίδιος προσωπικά, ημέρα Παρασκευή, ευρισκόμενος σε υπεραγορά διαπίστωσε αυτή την πρακτική και επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή και λειτουργούς. Όταν δεν κατέστη αυτό δυνατό, είπε, ζήτησε τον υπεύθυνο της υπεραγοράς, «ο οποίος προσήλθε και άρχισε να ξεκολλά ετικέτες από τα ράφια».

Συνεχίζοντας ανέφερε πως διαπιστώθηκε επίσης το φαινόμενο η ίδια υπεραγορά σε κατάστημα μιας περιοχής να έχει άλλες τιμές και σε κατάστημα διαφορετικής περιοχής άλλες και έφερε παράδειγμα αυγά που πωλούνταν στο ένα κατάστημα 2,47 ευρώ και στο άλλο 2,80 ευρώ.

Σημείωσε επίσης ότι σε καμία από τις μάρκες στα χαλούμια που πωλούσε η συγκεκριμένη υπεραγορά, υπήρχε τιμή.

Άλλο θέμα που εγείρεται, ανέφερε είναι ότι σε πλείστες περιπτώσεις δεν υπάρχει περιγραφή με τα συστατικά και την ποιότητα των προϊόντων.

Αναφερόμενος σε αισχροκέρδεια έφερε ως παράδειγμα το ελαιόλαδο, το οποίο «ακρίβυνε 3 φορές, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και μετά, το οποίο είχε ήδη παραχθεί, ήταν εμφιαλωμένο πριν την έναρξη του πολέμου και δεν είχε πρόσθετα κόστη μεταφορικών, καυσίμων ή ενέργειας ώστε να δικαιολογείται κάπως η αύξηση στην τιμή».

Είπε τέλος ότι «η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή έπρεπε να βρίσκεται αδιαλείπτως στην αγορά και να προβαίνει τους απαιτούμενους ελέγχους και να πατάσσει την αισχροκέρδεια».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share