X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΓια υβριδική επίθεση της Ρωσίας κατά της Γερμανίας κάνει λόγο ο Πιστόριους

Για υβριδική επίθεση της Ρωσίας κατά της Γερμανίας κάνει λόγο ο Πιστόριους

Στον απόηχο της υπόθεσης με την ηχογραφημένη συνομιλία αξιωματικών του Ομοσπονδιακού Στρατού (Bundeswehr), που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή η Ρωσία, ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, χαρακτήρισε την υπόθεση μέρος ενός «πολέμου πληροφοριών» που διεξάγει ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν, λέγοντας ότι «πρόκειται για μια υβριδική επίθεση με στόχο την παραπληροφόρηση – πρόκειται για προσπάθεια διχασμού, πρόκειται για υπονόμευση της ενότητάς μας».

«Δεν πρέπει να αφήσουμε τον Πούτιν να μας εξαπατά», για αυτό πρέπει να αντιδρούμε με ψυχραιμία, όχι όμως με λιγότερη αποφασιστικότητα, επεσήμανε ο Γερμανός Υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι πρέπει να μάθουμε από το περιστατικό και να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω κατασκοπεία.

Επεσήμανε ότι τις προσεχείς ημέρες αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας (MAD) για το τι ακριβώς συνέβη και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να ερευνηθεί αν υπήρξε παραβίαση των όρων ασφαλείας. Μόνο τότε μπορεί να αποφασιστεί η λήψη μέτρων, περιλαμβανομένων και μέτρων που αφορούν το προσωπικό, όπως διευκρίνισε.

Από την πλευρά της η αντιπολιτευόμενη Ένωση CDU/CSU άσκησε κριτική στον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς για το περιστατικό, με τον Αλεξάντερ Ντόνμπριντ να δηλώνει ότι οι αναφορές για την υπόθεση προκαλούν ανησυχία για δύο λόγους: πρώτον, γιατί είναι προφανές ότι οι Ρώσοι υπέκλεψαν συνομιλίες που αφορούσαν ζητήματα ασφαλείας και, δεύτερον, γιατί ο Καγκελάριος ενδεχομένως να δικαιολογεί την άρνησή του να στείλει Taurus στην Ουκρανία με ψευδές επιχείρημα και για αυτό θα πρέπει να λογοδοτήσει στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι η Ένωση θεωρεί ότι από την ηχογραφημένη συνομιλία που διέρρευσε προκύπτει ότι δεν είναι απολύτως απαραίτητη η συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών σε περίπτωση αποστολής των Taurus στην Ουκρανία. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια εξεταστική επιτροπή για το θέμα», είπε χαρακτηριστικά ο Ντόνμπριντ.

Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης ο Καγκελάριος Σολτς  έκανε λόγο το Σάββατο για μια «πολύ σοβαρή υπόθεση» και προανήγγειλε την άμεση διαλεύκανση της.

Πλέον η Στρατιωτική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας MAD ερευνά πώς η Ρωσία είχε πρόσβαση στην ηχογραφημένη συνομιλία των αξιωματικών, η οποία μάλιστα έλαβε χώρα μέσω της πλατφόρμας Webex, που, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας, «δεν είναι αρκετά ασφαλές μέσο επικοινωνίας».

Η ανταποκρίτρια του Spiegel στη Μόσχα, Κριστίνα Χέμπελ, σχολιάζει ότι η χρονική συγκυρία που διέρρευσε η συνομιλία δεν είναι τυχαία, δεδομένου ότι σε δύο εβδομάδες θα διενεργηθούν εκλογές στη Ρωσία, από τις οποίες προβλέπεται να αναδειχθεί και πάλι νικητής ο Πούτιν, που προτιμά φυσικά να συζητείται η υπόθεση των Taurus παρά οι ειδήσεις σχετικά με την κηδεία του Aλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος μάλιστα κηδεύτηκε την περασμένη Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία διέρρευσε η ηχογραφημένη συνομιλία αξιωματικών του γερμανικού Ομοσπονδιακού Στρατού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share