Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Διεθνής συνάντηση στη Στοκχόλμη για την ευημερία του πλανήτη

Διεθνής συνάντηση στη Στοκχόλμη για την ευημερία του πλανήτη

0
Διεθνής συνάντηση στη Στοκχόλμη για την ευημερία του πλανήτη

Στις 2 και 3 Ιουνίου παγκόσμιοι ηγέτες και εκπρόσωποι κυβερνήσεων, επιχειρήσεων, διεθνών οργανισμών, της κοινωνίας των πολιτών και της νεολαίας συνέρχονται στη Σουηδία για τη Στοκχόλμη+50, μια διεθνή συνάντηση στην οποία αναμένεται να αποφασιστούν διεθνείς δράσεις για την ευημερία του πλανήτη.

Η συνάντηση πραγματοποιείται σε ένα κρίσιμο σημείο, καθώς ειδικοί προειδοποιούν για την ανάγκη επείγουσας δράσης για αντιμετώπιση της τριπλής πλανητικής κρίσης της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της φύσης και της βιοποικιλότητας και της ρύπανσης και διαχείρισης των αποβλήτων.

Η διεθνής συνάντηση συνδιοργανώνεται από την Σουηδία και την Κένυα και θα τιμήσει την 50ή επέτειο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον στη Στοκχόλμη, η οποία σηματοδότησε μια νέα εποχή παγκόσμιας συνεργασίας.

Στη διάσκεψη του 1972, σύνολο 113 χώρες υιοθέτησαν τη Διακήρυξη της Στοκχόλμης και το Σχέδιο Δράσης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον, τοποθετώντας τα περιβαλλοντικά ζητήματα στην πρώτη γραμμή των διεθνών ανησυχιών.

Η διάσκεψη οδήγησε επίσης στη δημιουργία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και ξεκίνησε έναν σημαντικό διάλογο μεταξύ βιομηχανικών και αναπτυσσόμενων χωρών σχετικά με τους δεσμούς μεταξύ του περιβάλλοντος, της οικονομικής ανάπτυξης και της ανθρώπινης ευημερίας.

«Η Στοκχόλμη+50 σηματοδοτεί ένα ορόσημο στο συλλογικό μας ταξίδι προς έναν υγιή πλανήτη. Προσφέρει την ευκαιρία να αναλογιστούμε, να γιορτάσουμε και να αξιοποιήσουμε τα 50 χρόνια περιβαλλοντικής δράσης», αναφέρει δελτίο Τύπου του UNEP.

Η Στοκχόλμη+50 ευελπιστεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της εφαρμογής της Ατζέντας 2030 και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Συγκεντρώνοντας ένα ευρύ σύνολο ενδιαφερομένων από όλο τον κόσμο, η συνάντηση θα τονίσει τη σημασία μιας πολυπαραγοντικής, πολυτομεακής προσέγγισης για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών θεμάτων και θα ενσωματώσει τη σημασία της συλλογικής δράσης.

Πηγή:ΚΥΠΕ