Home Featured Διεθνής Τύπος: Κορυφώνεται η αγωνία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Διεθνής Τύπος: Κορυφώνεται η αγωνία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

0
Διεθνής Τύπος: Κορυφώνεται η αγωνία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η αγωνία των ξένων αναλυτών για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία κορυφώνεται με την κάθε νέα ημέρα που περνά. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αρθρογράφοι και αναλυτές για μια ακόμη εβδομάδα επιμένουν στο γεγονός ότι, στο σημείο που έχουν φτάσει πλέον οι εξελίξεις, η Δύση δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ακυρώσει τα ρωσικά σχέδια για την Ουκρανία. Οι Ουκρανοί αναλυτές θεωρούν εφικτό το εν λόγω σενάριο, καθώς σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις οι επιλογές της Μόσχας στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι περιορισμένες. Την αντίθετη άποψη έχουν οι Ρώσοι αναλυτές οι οποίοι ισχυρίζονται ότι οι δυτικές κυβερνήσεις είναι εκείνες που κάνουν μια σειρά λανθασμένων κινήσεων. Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Μέσης Ανατολής προβληματίζονται για τον αντίκτυπο του πολέμου στην κοινωνικοοικονομική ζωή της δικής τους περιοχής.

Αμερικανικός και Ευρωπαϊκός Τύπος: Συνεχίζονται τα «πυρά» κατά του Πούτιν

Εν μέσω κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία, δημοσιεύματα από την αμερικανική ήπειρο και την Ευρώπη στρέφονται με αυστηρό ύφος κατά της Ρωσίας. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αναλυτές στέλνουν μηνύματα αποφασιστικότητας σχετικά με την μεγάλη αντιπαράθεση με την Ρωσία. Την ίδια στιγμή, εστιάζουν στις διάφορες πτυχές της αντιπαράθεσης, όπως για παράδειγμα οι επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια της Δύσης και η υποστήριξη της Ουκρανίας.

«Ο Πούτιν δεν μπορεί να βομβαρδίσει την ελπίδα της ανθρωπότητας» είναι ο τίτλος του άρθρου γνώμης της Kira Rudik που δημοσιεύτηκε στις 3 Μάϊου στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Times». «Ο δικτάτορας στο Κρεμλίνο επιθυμεί να βομβαρδίσει την ασφάλειά μας, τον τρόπο ζωής μας, τα όνειρά μας και τις ελπίδες μας. Το να βλέπω τη χώρα μου να βομβαρδίζεται και να καταστρέφεται είναι σπαρακτικό. Μετατρέπει τα πάντα σε στάχτες και συντρίμμια. (Ο Πούτιν) επιθυμούσε να ανοικοδομήσει το παρελθόν, αλλά τώρα είναι απασχολημένος καταστρέφοντας το μέλλον του έθνους του», αναφέρει η αρθρογράφος, η οποία προσθέτει τα εξής: «Έχω ακόμη ελπίδα. Ελπίζω ότι ο φόβος και η αγωνία δεν θα είναι τα μόνα πράγματα που θα μάθουν τα παιδιά μας από αυτήν την κρίση. Ελπίζω ότι θα μπορούν να κοιτάξουν πίσω και να αισθάνονται περήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο οι γενναίοι συμπατριώτες τους αναμόρφωσαν τη σύγχρονη ιστορία. Ελπίζω σε ένα μέλλον χωρίς όπλα και φόνους. Να είστε βέβαιοι ότι θα οικοδομήσουμε μια νέα Ουκρανία και είμαι βέβαιη ότι θα είμαστε και πάλι ελεύθεροι».

Η αργεντίνικη εφημερίδα «Clarin» δημοσίευσε στις 4 Μαΐου συνέντευξη του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της ΕΕ, Virginijus Sinkeviius, στην οποία παρατηρείται το ίδιο αυστηρό ύφος απέναντι στην Ρωσία. «Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στη Ρωσία. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τη Ρωσία, μια πυρηνική δύναμη που διαπράττει εγκλήματα πολέμου», διαμηνύει ο Ευρωπαίος Επίτροπος ο οποίος παραχώρησε την εν λόγω συνέντευξη στην «Clarin» στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Αργεντινή. «Έχουμε ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα φέτος, και σίγουρα μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους θα είμαστε σε θέση να το αντικαταστήσουμε κατά εκατό τοις εκατό. Ένας έκτος γύρος κυρώσεων κατά της Ρωσίας ενδέχεται να περιλαμβάνει και την ενέργεια. Είναι σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει εν μία νυκτί, αλλά βρισκόμαστε σε αυτόν τον δρόμο. Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία των ζωών αθώων πολιτών για έναν μερκαντιλιστικό λόγο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενισχύουμε τα σχέδια για τη χρήση βιοαερίου και άλλων εναλλακτικών ενεργειών», σημείωσε ο Λιθουανός πολιτικός.

Η Orysia Lutsevych σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Τι θα σήμαινε η νίκη τώρα για την Ουκρανία – και για την Ευρώπη;», το οποίο δημοσιεύτηκε στην βρετανική εφημερίδα «The Guardian» στις 2 Μαΐου, προβάλλει την άποψη ότι «Ένα αποτέλεσμα το οποίο θα είναι ασαφές και που θα εξακολουθεί να δίνει στη Ρωσία το πάνω χέρι ώστε να προσαρτήσει περισσότερα εδάφη, είναι απαράδεκτο. Το Κρεμλίνο σχεδιάζει μια νέα προσάρτηση της περιοχής Kherson με το όνομα Βόρεια Ταβρίγια. Η επίσημη αναγνώριση από το Κίεβο των εδαφικών κερδών του Πούτιν υπό την απειλή των όπλων θα οδηγούσε στον πολιτικό θάνατο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και θα έθετε σε περαιτέρω κίνδυνο το ουκρανικό κράτος». Στην συνέχεια, η κ. Lutsevych αναφέρει τα εξής: «Η αποκατάσταση της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας και τελικά της ειρήνης, θα σημάνει την κατάρρευση του Πουτινισμού ως δόγμα και τον τερματισμό των ρωσικών διεκδικήσεων για εδαφική κυριαρχία σε άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας. Η νίκη της Ουκρανίας θα απέτρεπε επίσης μελλοντικούς πολέμους καθώς η Ρωσία χρησιμοποιεί τα πρόσφατα κατακτημένα εδάφη για να οργανώσει περαιτέρω συγκρούσεις».

Αναλύοντας την επιθετική πολιτική της Μόσχας, ο Γάλλος αναλυτής Jacques Attali εκφράζει την άποψη ότι «Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε πριν από πολύ καιρό, αλλά όχι σε ευρωπαϊκό έδαφος. Εάν ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ξεφύγει από τις ράγες, θα ακολουθήσει ο τέταρτος, πυρηνικός (παγκόσμιος) πόλεμος».  Στο εν λόγω δημοσίευμα το οποίο έχει τον τίτλο «Η απειλή ενός τέταρτου παγκόσμιου πολέμου» και ήταν δημοσιευμένο στην διαδικτυακή έκδοση της γαλλικής εφημερίδας «Les Echos» ξεχωρίζει η άποψη ότι «Για δεκαετίες, οι κύριες δυνάμεις της Δύσης και της Ανατολής διεξάγουν στην πραγματικότητα έναν πόλεμο. Σε γενικές γραμμές, (συγκρούονται) χρησιμοποιώντας όλο τον στρατιωτικό εξοπλισμό που (έχουν στην διάθεση τους).

Καθώς συνεχίζεται η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, η «Deutsche Welle», εστιάζει στις αναζητήσεις του Βερολίνου για μια αποτελεσματική στρατηγική όσον αφορά την διαχείριση των επιπτώσεων του πολέμου. Σε δημοσίευμα με τίτλο «Το Γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο τερματίζει διήμερες συνομιλίες με επίκεντρο την Ουκρανία», η γερμανική ιστοσελίδα μετέδωσε στις 4 Μαΐου την είδηση ότι «Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος αρχικά ήταν πιο προσεκτικός από άλλους Δυτικούς ηγέτες στη στήριξη της Ουκρανίας, αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις, μεταξύ άλλων και εντός του δικού του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού, για την υιοθέτηση αυστηρότερης γραμμής». Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται επίσης, ότι «η Γερμανία έχει αλλάξει πλέον τακτική σχετικά με αποστολή όπλων που θα βοηθήσουν την Ουκρανία στον αγώνα της κατά των δυνάμεων της Μόσχας. Την προηγούμενη εβδομάδα, το Βερολίνο δήλωσε επίσης ότι θα επιτρέψει την παράδοση βαρέων όπλων με τη μορφή αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης Gepard».

Συγκρουόμενες απόψεις από ρωσικό και ουκρανικό Τύπο

Ο ουκρανικός και ρωσικός Τύπος εξακολουθούν να προσεγγίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία από διαφορετικές, συγκρουόμενες πλευρές. Ο ουκρανικός Τύπος θεωρεί ότι η Μόσχα οδηγείται σταδιακά σε ένα ιστορικό αδιέξοδο, την στιγμή που ο ρωσικός Τύπος εστιάζει στις λανθασμένες κινήσεις και επιλογές των δυτικών κυβερνήσεων.

Άρθρο της ουκρανικής εφημερίδας «Fakty» με τίτλο «Δέστε τις ζώνες σας. Η Ρωσία δεν μπορεί να βγει (νικήτρια) από τον πόλεμο, αυτό δήλωσε ο Βλαντιμίρ Παστούκοφ για την αγωνία του ρωσικού καθεστώτος», ανέφερε στις 2 Μαΐου ότι τα ρωσικά σχέδια για την Ουκρανία δεν πρόκειται πετύχουν. Όπως αναφέρει το άρθρο «Η ποντικοπαγίδα έκλεισε, η Ρωσία μπήκε σε έναν πόλεμο που αδυνατεί να κερδίσει. Η Ρωσία του Πούτιν έχει τρεις επιλογές. 1. Θα ξεκινήσει έναν πυρηνικό πόλεμο και θα αυτοκαταστραφεί. 2. Θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι το σημείο της εξάντλησης και της προφανούς ήττας, την οποία ενδέχεται να ακολουθήσει μια λαϊκή εξέγερση. 3. Θα σταματήσει τον πόλεμο και θα συμφωνήσει για μια αμφίβολη ειρήνη, την οποία (ο ρωσικός) προπαγανδιστικός μηχανισμός θα προσπαθήσει να παρουσιάσει ως νίκη». Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα προσθέτει ότι «Στην τελευταία περίπτωση (η οποία είναι η πιθανότερη), η αγωνία θα συνεχιστεί για ένα χρονικό διάστημα, από λίγους μήνες έως αρκετά χρόνια (ας πούμε, μέχρι τρία) προτού έρθει το τέλος του καθεστώτος. Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία εισέρχεται σε μια περίοδο αναταράξεων. Δέστε τις ζώνες σας».

Ο ρωσικός Τύπος έχει διαφορετική άποψη για την εξέλιξη του πολέμου. Από την δική του σκοπιά, οι πρόσφατες επιλογές και κινήσεις Δύσης δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να πλήττουν ίδια τα συμφέροντα των δυτικών κυβερνήσεων. Για παράδειγμα, σε άρθρο γνώμης της Evgenia Pimenova που δημοσιεύτηκε στην ρωσική εφημερίδα «Izvestia» στις 4 Μαΐου η Ρωσίδα αναλύτρια εστιάζει στην περίπτωση της γερμανικής κυβέρνησης και αναφέρει τα εξής: «Οι παρορμητικές αποφάσεις (οι οποίες, παρεμπιπτόντως, αντιβαίνουν στις προεκλογικές κατευθυντήριες γραμμές των γερμανικών κομμάτων του κυβερνώντος συνασπισμού στο Βερολίνο) λαμβάνονται βιαστικά, χωρίς να προηγηθεί ο αναγκαίος κοινωνικός και πολιτικός προβληματισμός. Η κοινωνική συνείδηση των Γερμανών βασίζεται σε έναν πεπεισμένο ειρηνισμό, ο οποίος καλλιεργείται συστηματικά από το 1945. (Ωστόσο) Σήμερα (πραγματοποιούνται) εν θερμώ βραχυπρόθεσμα πολιτικά βήματα. Στην πραγματικότητα, μιλάμε για μια ριζική και ταχεία αλλαγή ολόκληρης της μεταπολεμικής πολιτικής αφήγησης, που χτίστηκε προσεκτικά για σχεδόν οκτώ δεκαετίες». Συνεχίζοντας, η αναλύτρια προσθέτει ότι «Όλες οι συγκρούσεις τελειώνουν σε ένα σημείο. Και θα έρθει η στιγμή που θα χρειαστεί να δώσουμε μια απάντηση: τελικά η Γερμανία απαλλάχθηκε από την ιστορική της ενοχή; Γιατί χρειάζεται η χώρα μια άνευ προηγουμένου αύξηση της χρηματοδότησης της Bundeswehr (του γερμανικού στρατού); Και τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα; Αυτή θα είναι μια δύσκολη στιγμή για την όλη έννοια του εθνικού αυτοπροσδιορισμού της Γερμανίας».

Ο προβληματισμός των Αράβων και Ιρανών αρθρογράφων

Όπως ο υπόλοιπος πλανήτης έτσι και η Μέση Ανατολή παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία. Άραβες και Ιρανοί αρθρογράφοι προβληματίζονται για τις επικίνδυνες διαστάσεις του πολέμου και για τον αντίκτυπο που αυτές έχουν στην κοινωνικοοικονομική ζωή της Μέσης Ανατολής.

Ο Riad Hamade σε άρθρο γνώμης που ήταν δημοσιευμένο στην αγγλική, εβδομαδιαία, έκδοση της αιγυπτιακής εφημερίδας «Al Ahram», το οποίο ήταν δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας στις 5 Μαΐου, εστιάζει στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου. Στο άρθρο με τίτλο «Οικονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας: Πλήγμα στην περιοχή;», ο κ. Hamade σημειώνει τα εξής: «Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου έχει δύο επιπτώσεις, πρώτον οι Άραβες παραγωγοί πετρελαίου θα επωφεληθούν από την επιστροφή των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα που θα τους επιτρέπουν να δημιουργήσουν τεράστια δημοσιονομικά πλεονάσματα και αυτό μετά από 8 χρόνια διογκωμένων ελλειμμάτων. Καλά νέα, σωστά; Ναι, για τους παραγωγούς πετρελαίου, αλλά, όχι για εκείνους που πρέπει να εισάγουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, διότι αυτό θα αυξήσει το κόστος ζωής ακόμη περισσότερο από ό,τι συνέβη ήδη λόγω της συμπίεσης της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκε από τον Covid». Δεύτερον, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, «(Η κρίση) Δεν σταματάει εκεί. Πολλές αραβικές χώρες θα πρέπει τώρα να καθορίσουν υψηλότερες τιμές για το σιτάρι και άλλα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα. Προσθέστε σε αυτό την κατακόρυφη πτώση του ρωσικού νομίσματος και θα δείτε ότι μπορείτε να περιμένετε πολύ λιγότερους Ρώσους τουρίστες (για φέτος). Φυσικά, αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. (Εδώ και καιρό) Οι κεντρικές τράπεζες ανησυχούσαν όλο και περισσότερο ότι ο πληθωρισμός θα γινόταν κολλητικός. Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε μόλις ότι θα αυξήσει το κόστος δανεισμού. Έτσι ο δανεισμός θα γίνει σημαντικά πιο ακριβός. Εφόσον πολλές χώρες στην περιοχή μας έχουν προσδέσει τα νομίσματά τους στο δολάριο, αυτό θα κάνει την υποθήκη, το δάνειο αυτοκινήτου ή οποιοδήποτε άλλο χρέος έχετε ή θέλετε να πάρετε πολύ πιο ακριβό».

Η αγγλική έκδοση της ιρανικής εφημερίδας «Kayhan» σε δημοσίευμα της 1ης Μαΐου με τίτλο, «Η Ρωσία ανανεώνει την προειδοποίηση για τους κινδύνους του πυρηνικού πολέμου», προσθέτει στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου και τον κίνδυνο μιας πυρηνικής αναμέτρησης. «Η Ρωσία πιστεύει ότι οι κίνδυνοι του πυρηνικού πολέμου πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο και ότι οποιαδήποτε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων θα πρέπει να αποτραπεί», αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο προσθέτει τα εξής: «Η Ρωσία δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι σκοπεύει να έχει αναπτύξει μέχρι το φθινόπωρο τους πρόσφατα δοκιμασμένους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους τύπου ‘Sarmat’, που είναι ικανοί να προκαλέσουν πυρηνικό πλήγμα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς δήλωσε ότι η απειλή της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα τακτικής ή χαμηλής απόδοσης στην Ουκρανία δεν μπορεί να ληφθεί ελαφρά τη καρδία».

Πηγή:ΚΥΠΕ