Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Επαναρχίζουν οι έρευνες για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού

Επαναρχίζουν οι έρευνες για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού

0
Επαναρχίζουν οι έρευνες για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού

Ο δικαστής που ερευνά τη θανατηφόρα έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020, άρχισε ξανά τις εργασίες του, δήλωσε δικαστικός αξιωματούχος τη Δευτέρα, μετά από 13μηνη αναστολή λόγω πολιτικής πίεσης.

«Ο δικαστής Τάρεκ Μπιτάρ αποφάσισε να συνεχίσει την έρευνά του», είπε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έρευνα για τα αίτια της έκρηξης, είχε σταματήσει από τον Δεκέμβριο του 2021 καθώς μια σειρά καταγγελιών κατά του Μπιτάρ, εμπόδισε το έργο του.

Ο αξιωματούχος είπε ότι τη Δευτέρα ο Μπιτάρ διέταξε την απελευθέρωση πέντε υπόπτων υπό κράτηση και απήγγειλε κατηγορίες εναντίον άλλων οκτώ.

Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν ο Αμπάς Ιμπραήμ, γενικός διευθυντής Γενικής Ασφάλειας και ο επικεφαλής της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας Τόνι Σαλίμπα.

Ο πρώην επικεφαλής των τελωνείων του Λιβάνου, Σιαφίκ Μερχί ήταν ένας από αυτούς που αφέθηκαν ελεύθεροι.

Παρά την αιφνιδιαστική απόφαση, ο Μπιτάρ συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστιες πιέσεις από πολιτικούς, οι οποίοι είχαν υποβάλει δεκάδες καταγγελίες εναντίον του που τον ανάγκασαν να σταματήσει την έρευνά του.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται πρώην Υπουργοί, εναντίον των οποίων εκδόθηκαν και εντάλματα σύλληψης γιατί δεν εμφανίστηκαν για ανάκριση.

Η ισχυρή σιιτική ομάδα του Λιβάνου Χεζμπολάχ είχε επανειλημμένα ζητήσει να παραιτηθεί ο Μπιτάρ.

Κανένας κρατικός αξιωματούχος δεν έχει λογοδοτήσει ακόμη για την έκρηξη, ενώ ξένες χώρες και διεθνείς φορείς είχαν ζητήσει να συνεχιστεί η έρευνα.

Ο Μπιτάρ συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με δύο Γάλλους δικαστές για να συζητήσουν την έρευνά του.

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο προκάτοχος του Μπιτάρ απομακρύνθηκε από την υπόθεση από ένα δικαστήριο που είχε αμφισβητήσει την αμεροληψία του, επειδή το σπίτι του είχε υποστεί ζημιές από την έκρηξη.

Το κοινοβούλιο αρνήθηκε να άρει την ασυλία Βουλευτών και τα αιτήματα του Μπιτάρ να ανακρίνει ανώτατους αξιωματούχους ασφαλείας έχουν απορριφθεί.

Το Υπουργείο Εσωτερικών απέτυχε επίσης να εκτελέσει εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από τον Μπιτάρ, υπονομεύοντας περαιτέρω την προσπάθειά του για λογοδοσία.

Η έκρηξη στις 4 Αυγούστου 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού σκότωσε περισσότερους από 200 ανθρώπους και κατέστρεψε μεγάλες περιοχές της πρωτεύουσας.

Οι αρχές δήλωσαν ότι τόνοι λιπάσματος νιτρικού αμμωνίου που είχαν αποθηκευτεί τυχαία σε μια αποθήκη λιμανιού από το 2014 είχαν πιάσει φωτιά, προκαλώντας την έκρηξη.

Πηγή:ΚΥΠΕ