Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Επίσημη επίσκεψη Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Επίσημη επίσκεψη Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

0
Επίσημη επίσκεψη Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συναντήθηκε με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης των διμερών σχέσεων, ενώ παράλληλα υπεγράφησαν και μια σειρά συμφωνιών στους τομείς των επενδύσεων, της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, της βιομηχανίας και των προηγμένων τεχνολογιών, της κλιματικής δράσης, ενέργειας, της υγείας, της αστυνομικής συνεργασίας και τυποποίησης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης, οι συγκεκριμένες συμφωνίες «εμπεδώνουν και εμβαθύνουν την ταχύτατα αναπτυσσόμενη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών».

«Κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων είναι η ανανέωση της επιτυχημένης συνεργασίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala και η δημιουργία κοινής πρωτοβουλίας για την πραγματοποίηση στη χώρα μας επενδύσεων ύψους €4 δισ., αναδεικνύοντας την ελκυστικότητά της ως παγκόσμιου επενδυτικού προορισμού», προσθέτει η ελληνική κυβέρνηση.

Κατά τη συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Διάδοχο του Θρόνου του Αμπού Ντάμπι για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και επανέλαβε ότι αυτή όχι μόνο δυσχεραίνει τη διμερή συνεννόηση, αλλά θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή.

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να τονίζει την ανάγκη προσέγγισης ΕΕ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε θέματα ασφάλειας, ενέργειας και  πράσινης μετάβασης.

Τέλος, συζητήθηκε η ανάγκη αντιμετώπισης των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προκλήσεων και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σχετικά, ενόψει και της διοργάνωσης από τα ΗΑΕ της 28ης Διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή (COP28) το 2023.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι πυκνές επαφές μεταξύ των δύο χωρών «καταδεικνύουν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και τη συναντίληψη που έχουμε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων».

«Ταυτόχρονα, αποδεικνύουμε και την κοινή μας επιθυμία να προσδώσουμε ακόμα μεγαλύτερο βάθος στην πραγματικά στρατηγική εταιρική μας σχέση», πρόσθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Όπως επισήμανε, πρόκειται για μια στρατηγική σχέση που θεμελιώθηκε το 2020, η οποία  «αποκτά όμως σήμερα νέα δυναμική με την υπογραφή σημαντικού αριθμού μνημονίων κατανόησης για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών μας». «Και αυτή η στενή μας σχέση εδράζεται πάνω από όλα στις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας, στις κοινές αρχές και αξίες μας, κυρίως στην αταλάντευτη προσήλωση μας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ως του μοναδικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών και ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ των λαών», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο κ. Αλ Ναχιάν καλωσόρισε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη «θα ενδυναμώσει τις καλές σχέσεις που έχουν ήδη οι δύο χώρες». «Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας που ξεκίνησαν το 1976 είναι δυναμικές και εξελίσσονται σε όλα τα πεδία», ανέφερε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι «τα Εμιράτα επιδιώκουν οι σχέσεις αυτές να προχωρήσουν σε όλα τα επίπεδα, όπως στην ενέργεια, την τεχνολογία, την υγεία, αλλά και την ασφάλεια τροφίμων».

Παράλληλα, σημείωσε ότι καθώς η ουκρανική κρίση έχει επιπτώσεις στον τομέα της ενέργειας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δίνουν «πάντα σημασία στην ενεργειακή ασφάλεια».

«Ενδιαφερόμαστε για την σταθερότητα της αγοράς ενέργειας καθώς είμαστε και εμείς προμηθευτές ενέργειας. Παρά τις κρίσεις που υπάρχουν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στη Μεσόγειο, η περιοχή έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και ειρηνικής συνεργασίας. Τα Εμιράτα δραστηριοποιούνται προς αυτήν την κατεύθυνση για να προετοιμάσουν τέτοιες συνθήκες. Για να δημιουργήσουμε συνεργασίες με όλους, χωρίς εξαιρέσεις», κατέληξε ο κ. Αλ Ναχιάν.

Πηγή:ΚΥΠΕ