Home Featured Εξουδετέρωσαν 43 πύραυλους λένε οι Ουκρανικές αρχές, «σκληρή απάντηση» κατά Μόσχας ζητά ο Ζελένσκι

Εξουδετέρωσαν 43 πύραυλους λένε οι Ουκρανικές αρχές, «σκληρή απάντηση» κατά Μόσχας ζητά ο Ζελένσκι

0
Εξουδετέρωσαν 43 πύραυλους λένε οι Ουκρανικές αρχές, «σκληρή απάντηση» κατά Μόσχας ζητά ο Ζελένσκι

Εξουδετέρωσαν 43 από τους 81 πύραυλους που εκτοξεύθηκαν κατά πόλεων σε ολόκληρη τη χώρα, ανέφεραν ουκρανικές αρχές τη Δευτέρα. Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι κάλεσε τις Δυτικές δυνάμεις να δώσουν «σκληρή απάντηση» κατά της Μόσχας.

Ο ανώτερος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 75 πυραύλους σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, σε ένα κύμα επιθέσεων που περιελάμβανε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ήταν η πρώτη ρωσική επίθεση στο Κίεβο από τα τέλη Ιουνίου.

«Σήμερα το πρωί εκτοξεύτηκαν 75 πύραυλοι. 41 από αυτούς εξουδετερώθηκαν από την αεροπορική μας άμυνα», έγραψε στο Twitter ο στρατηγός Βάλερι Ζαλούζνι, Γενικός Διοικητής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αργότερα το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας είπε ότι μέχρι τα μέσα του πρωινού, η Ρωσία εκτόξευσε 81 πυραύλους κρουζ και η αεράμυνα της χώρας κατέρριψε 43 από αυτούς.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ένα μπαράζ βομβαρδισμών σε όλη την Ουκρανία νωρίς τη Δευτέρα. Το μεγαλύτερο κύμα επιθέσεων σε όλη την Ουκρανία εδώ και μήνες σκότωσε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους στο Κίεβο και ήρθε λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πύραυλοι Κρουζ χτύπησαν σε πολυσύχναστες διασταυρώσεις, πάρκα και τουριστικές τοποθεσίες στο κέντρο του Κιέβου ενώ εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στο Λβιβ, στο Τερνοπόλ και στο Ζιτομίρ στα δυτικά της Ουκρανίας, στο Ντνίπρο και στο Κρεμεντσούγκ στην κεντρική Ουκρανία, στη Ζαπορίζια στα νότια και στο Χάρκοβο στα ανατολικά.

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι επιθέσεις στις ώρες αιχμής φαίνεται να είχαν εσκεμμένα προγραμματιστεί για να σκοτώσουν ανθρώπους καθώς και να διακόψουν την ηλεκτρική ενέργεια.

Ο Πρωθυπουργός του είπε ότι 11 σημαντικοί στόχοι υποδομής χτυπήθηκαν σε οκτώ περιοχές, αφήνοντας περιοχές της χώρας χωρίς ρεύμα, νερό ή θέρμανση.

«Προσπαθούν να μας καταστρέψουν και να μας εξαφανίσουν από προσώπου γης», είπε ο Ζελένσκι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Ο Ζελένσκι γύρισε αργότερα ένα μήνυμα βίντεο με κινητό τηλέφωνο σε έναν άδειο κεντρικό δρόμο του Κιέβου. Τα χτυπήματα είχαν δύο βασικούς στόχους, είπε: ενεργειακές υποδομές και ανθρώπους.

«Μια τέτοια ώρα και τέτοιοι στόχοι επιλέχθηκαν ειδικά για να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά», ανέφερε.

Αργότερα ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι είχε μιλήσει με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να ζητήσει σκληρή απάντηση κατά της Μόσχας μετά τα κτυπήματα που συγκλόνισαν πόλεις σε όλη τη χώρα.

Ο Ζελένσκι είπε σε μια σειρά από μηνύματα tweet ότι με τον Σολτς συζήτησε για «αυξανόμενη πίεση» στη Ρωσία και με τον Μακρόν ότι μίλησε για «ενίσχυση της αεροπορικής μας άμυνας, την ανάγκη για σκληρή ευρωπαϊκή και διεθνή αντίδραση, καθώς και για αυξημένη πίεση στη Ρωσική Ομοσπονδία». he had discussed “increasing pressure

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι χτυπήθηκε η κεντρική συνοικία Σεβκένκο του Κιέβου και ότι ένα πανεπιστήμιο, μουσεία και το κτίριο της φιλαρμονικής υπέστησαν ζημιές.

Στο Λβιβ, ο  δήμαρχος Αντρίι Σαντόβι είπε ότι υπήρξαν διακοπές στις διακοπές ρεύματος και ζεστού νερού μετά από τους βομβαρδισμούς που στόχευαν κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών εγκαταστάσεων.

Η Μολδαβία, δήλωσε ότι αρκετοί ρωσικοί πύραυλοι Κρουζ που στόχευαν την Ουκρανία διέσχισαν τον εναέριο χώρο της και κάλεσε τον απεσταλμένο της Μόσχας να ζητήσει εξηγήσεις. «Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα των βάναυσων χτυπημάτων», ανέφερε στο Twitter ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκου Ποπέσκου.

Ένα από τα κτίρια που πλήγησαν στο Κίεβο στεγάζει ένα γερμανικό προξενείο αν και δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, δήλωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Ξεχωριστά στην ίδια κυβερνητική ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας είπε ότι η Γερμανία αναμένει να παραδώσει ένα σύστημα αεράμυνας στην Ουκρανία πολύ σύντομα και να παραδώσει άλλα τρία το επόμενο έτος, χωρίς να δώσει ακριβή χρονοδιαγράμματα.

Πηγή:ΚΥΠΕ