Home Featured Μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

0
Μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Μεγάλη στρατιωτική άσκηση, με 30.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ και συνεταιρικών χωρών ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Νορβηγία, ενώ οι εντάσεις κλιμακώνονται ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, για τον Ουκρανικό πόλεμο.

Η «Ψυχρή Απόκριση 2022», που σχεδιάστηκε καιρό πριν την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, στοχεύει να ελέγξει πώς θα διαχειριζόταν η Νορβηγία τις συμμαχικές ενισχύσεις στο έδαφός της, σε συνάρτηση με το Άρθρο 5 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ, το οποίο απαιτεί από τα κράτη μέλη να προβούν σε βοήθεια άλλου μέλους κράτους που βρίσκεται υπό επίθεση.

«Είναι μία αμυντική άσκηση», είπε ο Στρατηγός Yngve Odlo, επικεφαλής της Ψυχρής Απόκρισης. «Δεν είναι στρατιωτική επιχείρηση με επιθετικό σκοπό», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι TV2.

Οι ναυτικές, αεροπορικές και χερσαίες ασκήσεις, που διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια διεξάγονται σε τεράστιες περιοχές της επικράτειας της Νορβηγίας, συμπεριλαμβανομένου του Αρκτικού Κύκλου. Θα παραμείνουν ωστόσο αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της Νορβηγίας με τη Ρωσία.

Η Ρωσία αρνήθηκε την πρόσκληση της Νορβηγίας να στείλει παρατηρητές. «Οποιαδήποτε ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας δεν συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Πρεσβεία της Ρωσίας στη Νορβηγία την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρωσία «έχει την ικανότητα εκεί έξω να παρακολουθήσει (την άσκηση) με απόλυτα νόμιμο τρόπο», είπε ο Odlo. «Πραγματικά ελπίζω ότι σέβονται υπάρχουσες συμφωνίες», πρόσθεσε.

Όπως και κατά τις προηγούμενες εκδοχές της άσκησης, η γειτονική Σουηδία και η Φινλανδία, που είναι στρατιωτικά αδέσμευτοι αλλά όλο και πιο στενοί εταίροι του ΝΑΤΟ, θα συμμετάσχουν επίσης στην Ψυχρή Απόκριση. Η εισβολή της Ρωσίας έχει ανανεώσει τη συζήτηση στις δύο σκανδιναβικές χώρες σχετικά με την πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Περίπου 200 αεροσκάφη και 50 σκάφη συμμετέχουν επίσης στους ελιγμούς, οι οποίοι διαρκούν μέχρι την 1η Απριλίου. Η άσκηση ξεκίνησε τη Δευτέρα με ναυτικές επιχειρήσεις και την ανάπτυξη στην ξηρά μέρους της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

Πηγή:ΚΥΠΕ