Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Μέσα Μαΐου η γιορτή των Ανθεστηρίων στο Δήμο Γερμασόγειας

Μέσα Μαΐου η γιορτή των Ανθεστηρίων στο Δήμο Γερμασόγειας

0
Μέσα Μαΐου η γιορτή των Ανθεστηρίων στο Δήμο Γερμασόγειας

Μετά από δυο χρόνια ανάπαυλας, λόγω της πανδημίας, επανέρχεται  η γιορτή των Ανθεστηρίων του Δήμου Γερμασόγειας, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Μαΐου, στον χώρο στάθμευσης του ποταμού Γερμασόγειας, με σύνθημα «Διαφορετικά χρώματα, διαφορετικά σχήματα – Ένα μπουκέτο – Η ομορφιά της διαφορετικότητας».

Σε διάσκεψη Τύπου, ο Δήμαρχος Κυριάκος Ξυδιάς ανέφερε πως φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από την ανάληψη της διοργάνωσης από τον Δήμο Γερμασόγειας, «ένα θεσμό που χρόνο με το χρόνο γίνεται πόλος έλξης όλων των Κυπρίων και ξένων τουριστών που επισκέπτονται αυτήν την περίοδο την Κύπρο και διαμένουν στα ξενοδοχεία της περιοχής».

Τα Ανθεστήρια του Δήμου Λεμεσού, συνέχισε, θα έχουν άρωμα πολυπολιτισμικότητας και σε αυτά θα κληθούν να συμμετάσχουν ενεργά άτομα, φορείς, σύνδεσμοι και οργανώσεις Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ). «Σκοπός είναι να μετατραπεί η συμβολικότητα των Ανθεστηρίων σε ένα ηχηρό μήνυμα για αποδοχή της διαφορετικότητας, κοινωνική ένταξη και παρεμπόδιση της περιθωριοποίησης των ΥΤΧ, προάγοντας άμεσα την αλληλεπίδραση με τον ντόπιο πληθυσμό», συμπλήρωσε.

Οι στόχοι και σκοποί της εκδήλωσης, ανέφερε ο κ.Ξυδιάς, είναι πολλαπλοί, όπως η διατήρηση της αρχαίας παράδοσης, η αναβάθμιση της γιορτής και η μετάδοση της στις νεότερες γενιές, η εμπλοκή της νεολαίας με καλλιτεχνικές και άλλες εποικοδομητικές δραστηριότητες, η κατανόηση του ρόλου της φύσης στη ζωή του ανθρώπου και η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης, η προβολή στους ξένους επισκέπτες της ιστορίας και του πολιτισμού μας και η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Λεμεσού.

Ο Δήμαρχος Γερμασόγειας διευκρίνισε ότι, όπως και το 2019, δεν θα υπάρχει παρέλαση ανθοστολισμένων αρμάτων και δεν θα χρειαστεί να αποκοπεί κανένας δρόμος, καθώς οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν  στο χώρο στάθμευσης του ποταμού Γερμασόγειας, με παρελάσεις πεζών τμημάτων.

Το διήμερο, ο χώρος στάθμευσης θα διαμορφωθεί και θα διακοσμηθεί κατάλληλα, θα λειτουργήσουν έκθεση και λαϊκή αγορά φυτών και λουλουδιών, περίπτερα αγγειοπλαστικής, λαϊκής χειροτεχνίας, κεντητικής και άλλων παραδοσιακών επαγγελμάτων, παιδότοπος, καφενείο και περίπτερα με παραδοσιακά εδέσματα, ενώ θα γίνεται επίδειξη απόσταξης ζιβανίας και  ροδοστάγματος από την πολιτιστική ομάδα «Η παράδοση κοντά μας».

Τα εγκαίνια της γιορτής θα τελέσει το Σάββατο, 14 Μαΐου, στις 19:00, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Άντρη Αναστασιάδη, ενώ θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί, παρέλαση περιμετρικά του χώρου με τη συμμετοχή των μαζορέττων Λεμεσού και του Σώματος Κυπρίων Οδηγών, υπό τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμο Γερμασόγειας καθώς και μαθητών δημοτικών σχολείων του Δήμου.

Στις 19:30 θα παρουσιάσουν καλλιτεχνικό πρόγραμμα σχολές χορού, θα γίνει παρουσίαση παραδοσιακών πνευστών μουσικών οργάνων της Κύπρου και θα τραγουδήσουν, η χορωδία του Δήμου και το οκταμελές μουσικό σχήμα Χρίστου Αλεξάνδρου, με την μουσική παράσταση «Μενεξέδες και Ζουμπύλια».

Παρέλαση πεζοπόρων τμημάτων θα πραγματοποιηθεί και την Κυριακή, 15 Μαΐου, στις 19:00, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορούς από οργανωμένα σύνολα ΥΤΧ, τραγούδια από την παιδική χορωδία «Μελωδίες και Χρώματα» και τη φιλαρμονική του Δήμου και παρουσίαση παραδοσιακών πνευστών μουσικών οργάνων της Κύπρου.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνομαι με τη συναυλία του Κώστα Μακεδόνα «Αγάπης Λόγια», με τη συμμετοχή της Λίζας Θεοφάνους και της χορωδίας του Δήμου Γερμασόγειας.

Πηγή:ΚΥΠΕ