X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣήμα αύξησης επιτοκίων της ΕΚΤ έδωσε η Ιζαμπέλ Σνάμπελ

Σήμα αύξησης επιτοκίων της ΕΚΤ έδωσε η Ιζαμπέλ Σνάμπελ

Σήμα αύξησης των βασικών επιτοκίων της , έδωσε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, λέγοντας πως με βάση την σημερινή εικόνα, μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο είναι πιθανή.

«Πρέπει να αποτρέψουμε τον υψηλό πληθωρισμό από να το εδραιωθεί στις προσδοκίες. Οι συζητήσεις δεν είναι πλέον αρκετές, πρέπει να δράσουμε», ανέφερε η κ. Σνάμπελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική Handelsblatt, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

Σημείωσε μάλιστα ότι ο υψηλός πληθωρισμός ωθείται από τις τιμές της ενέργειας, η οποία ωστόσο δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Όπως ανέφερε οι αρχικές εκτιμήσεις για το πληθωρισμό στην ευρωζώνη ανήλθαν στο 7,5% τον Απρίλιο, ελαφρώς ψηλότερες από τον προηγούμενο μήνα, παρά την ήπια υποχώρηση των τιμών της ενέργειας. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε σθεναρά στο 3,5%. «Συνεπώς βλέπουμε πως οι πληθωριστικές πιέσεις καθίστανται πιο ευρείες», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα πότε θα αναμένεται η πρώτη αύξηση των επιτοκίων, η κ. Σνάμπελ είπε πως με βάση τη σημερινή εικόνα, «μια αύξηση τον Ιούλιο είναι πιθανή κατά την άποψή μου». «Βέβαια θα αναμένουμε πώς θα εξελιχθούν τα στοιχεία κατά την στιγμή της απόφασης». Υπενθύμισε ότι η πρώτη αύξηση του επιτοκίου δεν θα λάβει χώρα μέχρι τον τερματισμό των καθαρών αγορών στη βάση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Απαντώντας σε ερώτηση πόσες αυξήσεις επιτοκίων θα υπάρξουν, η κ. Σνάμπελ είπε ότι αυτό θα αποφασιστεί στις συναντήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ βάσει των εισερχόμενων στοιχείων.

«Αρχίζουμε από ένα εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. Τα πραγματικά επιτόκια είναι ακόμη βαθιά αρνητικά και κοντά σε ιστορικά χαμηλά. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μετά τις πρώτες αυξήσεις, τα επιτόκια θα παραμένουν σε επίπεδα που θα συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομία», είπε, προσθέτοντας ότι «είμαστε ακόμη μακριά από ένα ουδέτερο επιτόκιο, που είναι το σημείο από το οποίο η οικονομία επιβραδύνεται».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η ΕΚΤ στην πορεία αύξησης των επιτοκίων θα ακολουθήσει την ίδια αργή που παρουσίασε κατά τη διάρκεια μείωσης των επιτοκίων, η κ. Σνάμπελ ανέφερε ότι η μείωση των επιτοκίων ήταν μια αχαρτογράφητη περιοχή, που καθιστούσε αναγκαίες τις επιφυλακτικές κινήσεις. «Αυτή η λογική δεν ισχύει όταν κινείσαι προς αντίθετη κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Πάντως ερωτηθείσα, η κ. Σνάμπελ είπε πως η ίδια δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει στασιμοπληθωρισμός, δηλαδή η αύξηση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με στασιμότητα της οικονομίας.

«Ο πόλεμος ξεκάθαρα επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη. Ως έχουν τα πράγματα σήμερα, δεν αναμένω στασιμοπληθωρισμό, συνεχίζω να βλέπω θετική ανάπτυξη», είπε.

Ερωτηθείσα για τους φόβους αύξησης των αποδόσεων κρατικών ομολόγων, η κ. Σνάμπελ είπε πως οι όροι εντολής της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών, για να επισημάνει πως πολλές χώρες εξέδωσαν ομόλογα με πολύ χαμηλά επιτόκια και αυξημένες μέσες διάρκειες λήξης. «Συνεπώς μια αύξηση των επιτοκίων θα έχει μόνο σταδιακό αντίκτυπο στα μέσα κόστη δανεισμού», πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε πως η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις όποιες ξαφνικές αυξήσεις σε αποδόσεις που δεν δικαιολογούνται από θεμελιώδη μεγέθη. «Ήδη έχουμε ένα πρόγραμμα διαθέσιμο για αυτό και μπορούμε να επανεπενδύουμε τα ποσά από τις λήξεις ομολόγων μέσω του έκτακτο προγράμματος αγοράς ομολόγων πανδημίας (PEPP)», κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share