Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Ο Ιορδανός Βασιλιάς κατηγορεί το Ιράν ότι στηρίζει λαθρέμπορους ναρκωτικών στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας

Ο Ιορδανός Βασιλιάς κατηγορεί το Ιράν ότι στηρίζει λαθρέμπορους ναρκωτικών στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας

0
Ο Ιορδανός Βασιλιάς κατηγορεί το Ιράν ότι στηρίζει λαθρέμπορους ναρκωτικών στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας

Βολές εξαπέλυσε κατά του Ιράν ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Petra και που αναδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Al-Rai του Αμμάν το περασμένο Σάββατο, εκφράζοντας τον προβληματισμό για την «μεταβολή της ιρανικής συμπεριφοράς ως προς τη χώρα του», όπως δήλωσε.

Αφορμή των ασυνήθιστα έντονων δηλώσεων του Ιορδανού μονάρχη κατά του Ιράν αποτέλεσαν επανειλημμένα ένοπλα κρούσματα στην μεθόριο Ιορδανίας-Συρίας μεταξύ συμμοριών λαθρεμπορίου ναρκωτικών, με αποτέλεσμα να σημειωθούν και ανθρώπινες απώλειες. Ο Βασιλιάς Αμπντάλα επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας του, βάσει της οποίας ένοπλες φιλοϊρανικές ομάδες που δρουν στη Συρία βοηθούν συμμορίες λαθρεμπόρων ναρκωτικών να εισέρχονται παρανόμως στην ιορδανική επικράτεια.

«Η Ιορδανία, όπως και οι υπόλοιπες αραβικές χώρες, επιζητούν καλές σχέσεις με το Ιράν, βασιζόμενες στην καλή γειτονία, στον αμοιβαίο σεβασμό της κρατικής κυριαρχίας και στην αμοιβαία αποφυγή παρεμβάσεων σε εσωτερικές υποθέσεις. Το λαθρεμπόριο ναρκωτικό αποτελεί απειλή τόσο για την Ιορδανία όσο και για τις υπόλοιπες αραβικές χώρες, ενώ τις επιπτώσεις του βιώνουν και χώρες της Ευρώπης», τόνισε.

Το πιο πρόσφατο αιματηρό επεισόδιο στην μεθόριο Ιορδανίας-Συρίας σημειώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2022, όταν οι ιορδανικές στρατιωτικές δυνάμεις σκότωσαν 27 λαθρεμπόρους ναρκωτικών, που φέρονταν να υποστηρίζονται από ένοπλες φιλοϊρανικές ομάδες που δρουν στη Συρία. Κατά τη συγκεκριμένη στρατιωτική επιχείρηση, οι ιορδανικές αρχές κατέσχεσαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, που επρόκειτο να διοχετευθούν στην ευρύτερη αραβική και ευρωπαϊκή αγορά. Στα τέλη του ιδίου μήνα, σε παρόμοιο επεισόδιο έχασαν τη ζωή τους δύο ένστολοι ιορδανοί πολίτες.

Πηγή:ΚΥΠΕ