Home Featured Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία ευθύνεται για την κρίση στην Ουκρανία καθώς και για την κλιμάκωσή της

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία ευθύνεται για την κρίση στην Ουκρανία καθώς και για την κλιμάκωσή της

0
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία ευθύνεται για την κρίση στην Ουκρανία καθώς και για την κλιμάκωσή της

Η Ρωσία έχει κατασκευάσει αυτή την κρίση και είναι υπεύθυνη για την κλιμάκωση, δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δήλωσή της, χαιρετίζοντας την συμφωνία των κρατών μελών για το πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ως απάντηση στην αναγνώριση από την Κρατική Δούμα των αποσχισθεισών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, και την αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή.

«Σήμερα, τα κράτη μέλη της ΕΕ έφτασαν σε πολιτική συμφωνία για μια νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Χαιρετίζω αυτή την απόφαση. Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις ουκρανικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι παράνομη και εντελώς απαράδεκτη. Το ίδιο ισχύει και για την απόφαση να στείλει στρατεύματα στις περιοχές αυτές. Δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο. Η απόφαση αυτή παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και παραβιάζει βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία έχει κατασκευάσει αυτή την κρίση και είναι υπεύθυνη για την τρέχουσα κλιμάκωση. Θα ολοκληρώσουμε τώρα γρήγορα το πακέτο κυρώσεων. Και θα συντονιστούμε στενά με τους εταίρους μας, όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα» ανέφερε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

«Αυτή η ισχυρή δέσμη μέτρων περιλαμβάνει μια σειρά από προσεκτικά προσαρμοσμένα μέτρα. Αποτελεί σαφή απάντηση στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Κρεμλίνο. Οι κυρώσεις στοχεύουν άμεσα τα άτομα και τις εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτές τις ενέργειες. Στοχοποιούν τράπεζες που χρηματοδοτούν τον ρωσικό στρατιωτικό μηχανισμό και συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Απαγορεύουμε επίσης το εμπόριο μεταξύ των δύο αποσχισθεισών περιοχών και της ΕΕ – όπως κάναμε και μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Και τέλος, περιορίζουμε τη δυνατότητα της ρωσικής κυβέρνησης να αντλεί κεφάλαια από τις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ. Θα καταστήσουμε όσο το δυνατόν πιο δύσκολο για το Κρεμλίνο να συνεχίσει τις επιθετικές πολιτικές του» τόνισε.

«Όσον αφορά τον Nord Stream 2, νομίζω ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει απόλυτο δίκιο. Ο Nord Stream 2 πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρης της Ευρώπης. Διότι αυτή η κρίση δείχνει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται υπερβολικά από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους προμηθευτές μας και να επενδύσουμε μαζικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόκειται για μια στρατηγική επένδυση στην ενεργειακή μας ανεξαρτησία. Η σημερινή μας δράση αποτελεί απάντηση στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας. Εάν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει την κρίση που δημιούργησε, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση ως απάντηση. Η ΕΕ είναι ενωμένη και ενεργεί γρήγορα» κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ