Home Featured Στον πρώτο προκριματικό όμιλο του EURO 2024 η Κύπρος, στο δεύτερο η Ελλάδα

Στον πρώτο προκριματικό όμιλο του EURO 2024 η Κύπρος, στο δεύτερο η Ελλάδα

0
Στον πρώτο προκριματικό όμιλο του EURO 2024 η Κύπρος, στο δεύτερο η Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη η κλήρωση των προκριματικών ομίλων του EURO 2024, με την Κύπρο να κληρώνεται στον πρώτο όμιλο και θα αντιμετωπίσει την Ισπανία, τη Νορβηγία, τη Σκωτία και τη Γεωργία.

Σύμφωνα με την ΚΟΠ, οι αγώνες θα γίνουν από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο του 2023, ως ακολούθως:

1η αγωνιστική: 23-25 Μαρτίου

2η αγωνιστική: 26 – 28 Μαρτίου

3η αγωνιστική: 16-17 Ιουνίου

4η αγωνιστική: 19-20 Ιουνίου

5η αγωνιστική: 7-9 Σεπτεμβρίου

6η αγωνιστική: 10-12 Σεπτεμβρίου

7η αγωνιστική: 12-14 Οκτωβρίου

8η αγωνιστική: 15 – 17 Οκτωβρίου

9η αγωνιστική: 16-18 Νοεμβρίου

10η αγωνιστική: 19-21 Νοεμβρίου

Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί αργότερα.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την κλήρωση των προκριματικών ομίλων του EURO 2024, ο προπονητής της Εθνικής Κύπρου, Τιμούρ Κετσπάγια, είπε ότι ήξεραν από την αρχή ότι θα ήταν δύσκολη η κλήρωση σε όποιο όμιλο και να ήταν.

«Κληρωθήκαμε με δύσκολες ομάδες, έπεσε στον όμιλο μας και η Γεωργία. Οι δυσκολίες είναι δεδομένες. Από εκεί και πέρα αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να αρχίσουμε προετοιμασία για τους αγώνες. Έχουμε φιλικά το Νοέμβριο που θα μας βοηθήσουν. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως θα κάνουμε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια με όλους τους αντιπάλους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, τρεις πρώην πρωταθλήτριες Ευρώπης στο ίδιο γκρουπ. Η κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στη Φραγκφούρτη έφερε την Ελλάδα στον 2o όμιλο της προκριματικής φάσης του EURO 2024, με αντιπάλους Ολλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία και Γιβραλτάρ.

«Παλιοί γνώριμοι» με την Ολλανδία η Εθνική Ελλάδος, καθώς την έχει συναντήσει ξανά σε προκριματικά EURO, ενώ ήταν και η πρώτη ομάδα που αντιμετώπισε σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.

«Πρώτη» με Γαλλία σε όμιλο, αλλά και αναμνήσεις 2004 με τους «τρικολόρ». Πρώτη και με Γιβραλτάρ σε EURO, μόνο φιλικά με Ιρλανδία.

Η Ολλανδία είναι η πρώτη ομάδα που αντιμετώπισε η Ελλάδα σε τελική φάση διοργάνωσης. Στις 11 Ιουνίου 1980 στη Νάπολι, στην πρεμιέρα του Κυπέλλου Εθνών και έχασε 1-0 (64′ Κιστ).

Η Ολλανδία ήταν αντίπαλoς της ελληνικής ομάδας στα προκριματικά των EURO 1988 και 1992. Είχε μια ισοπαλία, μέσα στην Ολλανδία, και τρεις ήττες. Η μοναδική νίκη της Ελλάδας επί της Ολλανδίας ήρθε σε φιλικό στο Φϊλιπς Στάντιον το Σεπτέμβριο του 2016. Είναι το μοναδικό παιχνίδι μεταξύ των δύο χωρών μετά το 2004.

Από το θρίαμβο στα προημιτελικά του EURO 2004, 1-0 (65′ Χαριστέας) έχει να βρεθεί η Ελλάδα αντίπαλη με τη Γαλλία σε επίσημο αγώνα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελλάδα βρίσκει αντίπαλο τη Γαλλία σε όμιλο οποιασδήποτε διοργάνωσης. Το 1958 είχε παίξει σε διπλό νοκ άουτ για το Κύπελλο Εθνών 1960.

Για πρώτη φορά στην ιστορία θα συναντηθεί η Ελλάδα με την Ιρλανδία σε αγώνα επίσημης διοργάνωσης. Έχουν παίξει τρία φιλικά, με δύο νίκες και μια ισοπαλία, στα οποία η Ελλάδα δεν έχει δεχτεί γκολ.

Η Ελλάδα αντιμετώπισε το Γιβραλτάρ στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018. Έκανε δύο νίκες, πετυχαίνοντας από τέσσερα γκολ σε κάθε μια.

Συνοπτικά, όλοι οι προκριματικοί όμιλοι του EURO 2024:

1ος όμιλος: Ισπανία, Σκωτία, Νορβηγία, Γεωργία, Κύπρος.

2ος όμιλος:  Ολλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Γιβραλτάρ.

3ος όμιλος: Ιταλία, Αγγλία, Ουκρανία, Βόρεια Μακεδονία, Μάλτα.

4ος όμιλος: Κροατία, Ουαλία, Αρμενία, Τουρκία, Λετονία.

5ος όμιλος: Πολωνία, Τσεχία, Αλβανία, Ν. Φερόε, Μολδαβία.

6ος όμιλος: Βέλγιο, Αυστρία, Σουηδία, Αζερμπαϊτζάν, Εσθονία.

7ος όμιλος: Ουγγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Λιθουανία.

8ος όμιλος: Δανία, Φινλανδία, Σλοβενία, Καζακστάν, Β. Ιρλανδία, Σαν Μαρίνο.

9ος όμιλος: Ελβετία, Ισραήλ, Ρουμανία, Κόσοβο, Λευκορωσία, Ανδόρα.

10ος όμιλος: Πορτογαλία, Βοσνία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία, Λιχτενστάιν.

Πηγή:ΚΥΠΕ