Home Featured Συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, διάδρομο για πλοία με τρόφιμα έναντι άρσης κυρώσεων προτείνει η Μόσχα

Συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, διάδρομο για πλοία με τρόφιμα έναντι άρσης κυρώσεων προτείνει η Μόσχα

0
Συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, διάδρομο για πλοία με τρόφιμα έναντι άρσης κυρώσεων προτείνει η Μόσχα

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις σε πόλεις στην ανατολική Ουκρανία τη Τετάρτη, με συνεχείς βομβαρδισμούς με όλμους να καταστρέφουν πολλά σπίτια και να σκοτώνουν αμάχους, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, καθώς η Ρωσία εστιάζει την επίθεσή της στη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς.

Στο ανατολικότερο τμήμα του θύλακα του Ντονμπάς που ελέγχεται από την Ουκρανία, η πόλη Σεβεροντονέτσκ, στην ανατολική όχθη του ποταμού Σεβέρσκι Ντονέτς, και η πόλη Λισιχάνσκ, στη δυτική όχθη, έχουν γίνει ένα κομβικό πεδίο μάχης.

Οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούσαν από τρεις κατευθύνσεις για να τις περικυκλώσουν.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σεργκίι Γκαϊντάι, δήλωσε ότι έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον οκτώ τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι κοντά σε καταφύγια, στο Σεβεροντονέτσκ.

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι απέκρουσε εννέα ρωσικές επιθέσεις τη Τρίτη στο Ντονμπάς, όπου τα στρατεύματα της Μόσχας σκότωσαν τουλάχιστον 14 πολίτες, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη, εκτοξευτές ρουκετών, πυροβολικό, τανκς, όλμους και πυραύλους.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως πληροφορίες σχετικά με τις μάχες.

Στην πόλη Σλοβιάνσκ, δυτικά του Ντονμπάς, πολλοί κάτοικοι εκμεταλλεύτηκαν αυτό που η Ουκρανία είπε ότι ήταν ένα διάλειμμα στη ρωσική επίθεση, για να φύγουν.

Μαζί με την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, η Μόσχα στοχεύει επίσης τη νότια Ουκρανία και έχει αποκλείσει πλοία που κανονικά θα εξήγαγαν ουκρανικά σιτηρά και ηλιέλαιο μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ανεβάζοντας τις τιμές παγκοσμίως.

«Δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας που, εξαιτίας της Ρωσίας, άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα στο εξωτερικό», δήλωσε στο Reuters την Τρίτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, καλώντας σε διάλογο.

Η Ρωσία, η οποία κατηγόρησε την Ουκρανία και τη Δύση για την επισιτιστική κρίση, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να παράσχει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τα πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα να φύγουν από την Ουκρανία, αλλά είπε ότι οι δυτικές κυρώσεις θα πρέπει να αρθούν σε αντάλλαγμα.

Ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, δήλωσε ότι η επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος απαιτεί μια «ολοκληρωτική προσέγγιση». Η Ρωσία ήταν σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και «δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παγκόσμιων συνομιλιών για την απεμπλοκή των λιμανιών της Ουκρανίας», είπε.

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι το λιμάνι της Μαριούπολης, της ουκρανικής πόλης που κατέλαβε η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα μετά από καταστροφικούς βομβαρδισμούς και τρίμηνη πολιορκία, λειτουργεί κανονικά.

Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία, όμως η Μόσχα δεν έχει έλλειψη χρημάτων. Οι οφειλές αποπληρωμής του χρέους της Ρωσίας ωχριούν σε σύγκριση με τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία ανήλθαν σε 28 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο τον Απρίλιο χάρη στις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Ρώσοι βουλευτές έδωσαν την πρώτη σφραγίδα έγκρισης σε ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει σε ρωσικές οντότητες να εξαγοράζουν ξένες εταιρείες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω της αντίθεσής τους με τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία, αναφέρεται σε κυβερνητική διαδικτυακή πύλη.

Η βρετανική εταιρεία λιανικής Marks & Spencer έγινε την Τετάρτη η τελευταία εταιρεία που ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει πλήρως από τη Ρωσία.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι είπε στο φόρουμ του Νταβός ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να τερματιστεί μόνο με απευθείας συνομιλίες μεταξύ του ίδιου και του Ρώσου Προέδρου Πούτιν και είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποσυρθεί στις ισχύουσες γραμμές πριν από την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου.

«Αυτό μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα προς τις συνομιλίες», είπε.

Ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας, μιας άλλης πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας που φοβάται τη ρωσική επιθετικότητα, είπε ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να εξαναγκαστεί σε συμβιβασμούς.

«Είναι πολύ πιο επικίνδυνο να ενδώσεις στον Πούτιν, παρά να τον προκαλέσεις. Όλες αυτές οι φαινομενικά μικρές παραχωρήσεις στον επιτιθέμενο οδηγούν σε μεγάλους πολέμους. Έχουμε κάνει αυτό το λάθος ήδη τρεις φορές: Γεωργία, Κριμαία και Ντονμπάς», είπε.

Πηγή:ΚΥΠΕ