Home Featured Συνομιλία ηγετών ΗΠΑ, Γαλλίας, Ιταλίας, Βρετανίας για τη στήριξη της Ουκρανίας

Συνομιλία ηγετών ΗΠΑ, Γαλλίας, Ιταλίας, Βρετανίας για τη στήριξη της Ουκρανίας

0
Συνομιλία ηγετών ΗΠΑ, Γαλλίας, Ιταλίας, Βρετανίας για τη στήριξη της Ουκρανίας

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική συνομιλία σήμερα με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ για τη στενή συνεργασία των χωρών τους στην υποστήριξη της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η συνομιλία έγινε μετά την ανακοίνωση του Βερολίνου ότι θα παραδώσει μια πρώτη παρτίδα 14 αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία και θα εγκρίνει την αποστολή αυτών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν στην Ουκρανία 31 άρματα μάχης τύπου M1 ABRAMS αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, μετέδωσε δημοσιογράφος του Bloomberg με ανάρτησή του στο Twitter.

Η Ουκρανία θα πιέσει τώρα τους Δυτικούς συμμάχους της να της παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, όπως τα αμερικανικά F-16, αφού εξασφάλισε τα άρματα μάχης που ζητούσε, ανέφερε ένας σύμβουλος του Υπουργού Άμυνας.

Το Κίεβο κέρδισε μια σημαντική ώθηση για τις στρατιωτικές δυνάμεις του αφού η Γερμανία συμφώνησε να δώσει βαρέα άρματα και οι ΗΠΑ αναμένεται να κάνουν μια παρόμοια ανακοίνωση εντός των επόμενων ωρών.

«Ο επόμενος μεγάλος σκόπελος θα είναι τα μαχητικά αεροσκάφη», είπε ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του Υπουργού Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας δηλώνει έτοιμη να παραδώσει «άμεσα» 30 άρματα μάχης Τ-72 στην Ουκρανία, εφόσον λάβει άρματα δυτικής κατασκευής για να τα αντικαταστήσει, γνωστοποίησε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Γιαροσλάβ Ναντ.

Πέρυσι η Σλοβακία είχε στείλει στην Ουκρανία 30 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BVP-1, σοβιετικής κατασκευής, κατόπιν συμφωνίας με τη Γερμανία για την απόκτηση 15 αρμάτων μάχης Leopard 2.

«Έχουμε άλλα 30 άρματα μάχης Τ-72 τα οποία μπορούμε να παραδώσουμε αμέσως στην Ουκρανία, ακόμη κι αύριο, εφόσον λάβουμε άρματα δυτικής κατασκευής – Leopard ή άλλου τύπου – προς αντικατάστασή τους», δήλωσε σήμερα ο σλοβάκος υπουργός Άμυνας.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι επέβαλε κυρώσεις σ’ έναν από τους πιο πλούσιους επιχειρηματίες της Ουκρανίας και σε εννέα αρχιερείς που συνδέονται με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, δεσμεύοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία για πέντε χρόνια.

Η απόφαση αυτή υπήρξε μια από τις τελευταίες μιας σειράς πρωτοβουλιών του Κιέβου κατά της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία έχει εκφράσει την υποστήριξη της προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σχεδόν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πηγή:ΚΥΠΕ