Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Το Πανεπιστήμιο της Σόφιας προσελκύει επιστήμονες και ερευνητές παγκόσμιας κλάσης με το πρόγραμμα SUMMIT

Το Πανεπιστήμιο της Σόφιας προσελκύει επιστήμονες και ερευνητές παγκόσμιας κλάσης με το πρόγραμμα SUMMIT

0
Το Πανεπιστήμιο της Σόφιας προσελκύει επιστήμονες και ερευνητές παγκόσμιας κλάσης με το πρόγραμμα SUMMIT

Το νέο έργο SUMMIT του Πανεπιστημίου της Σόφιας (Sofia University Marking Momentum for Innovation and Technological Transfer) στοχεύει στην προσέλκυση επιστημόνων και ερευνητών παγκόσμιας κλάσης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη η αντιπρύτανης του πανεπιστημίου και συντονίστρια του έργου καθηγήτρια Ελίζα Στεφάνοβα.

Η πρωτοβουλία ανήλθε σε 44 εκατ. λέβα και χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ το έργο θα υλοποιηθεί σε διάστημα 42 μηνών και θα λήξει στις 30 Ιουνίου 2026.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας, καθηγητής Αναστάς Γκερτζίκοφ, επεσήμανε ότι το ίδρυμα κατατάσσεται πρώτο μεταξύ των ερευνητικών πανεπιστημίων, ενώ σημείωσε ότι κατά το τελευταίο έτος ο αριθμός των δημοσιεύσεων στον τομέα των φυσικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας αυξήθηκε κατά 20% και στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών κατά 40%.

Η πρόεδρος της Σχολής Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας, καθηγήτρια Βεσελίνα Βαλκάνοβα, σημείωσε ότι το έργο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας που έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε μεταφορά γνώσεων και καινοτομίες. Ένας άλλος ουσιαστικός στόχος είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί την προσέλκυση νέων επιστημόνων και ταλαντούχων ανθρώπων.

Οι δραστηριότητες του έργου θα προωθήσουν και θα υποστηρίξουν επιστημονικές συνεισφορές με υψηλό αντίκτυπο, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές και τα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, και θα καλύψει τομείς γνώσης που έχουν στρατηγική σημασία για το Πανεπιστήμιο της Σόφιας (φυσικές επιστήμες, ιατρική, μαθηματικά, επιστήμες υπολογιστών, εκπαίδευση, οικονομία, ανθρωπιστικές επιστήμες, κοινωνικές επιστήμες και ψυχολογία).

Πηγή:ΚΥΠΕ