X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔεν υπάρχει αμφιβολία για σταθερότητα τραπεζικού συστήματος από κατάρρευση SVB, δηλώνει ο...

Δεν υπάρχει αμφιβολία για σταθερότητα τραπεζικού συστήματος από κατάρρευση SVB, δηλώνει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Η κατάρρευση της αμερικανικής SVB απασχόλησε τους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης κατά το χθεσινό Eurogroup, με τον επικεφαλής του, Πασκάλ Ντόναχιου, να υπογραμμίζει ότι ο κίνδυνος για την ευρωζώνη είναι «πολύ περιορισμένος».

Από την πλευρά του ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ επαίνεσε την αμερικανική κυβέρνηση για το ότι εγγυήθηκε για τις καταθέσεις των πελατών της SVB, συμβάλλοντας έτσι στην αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Στη Γερμανία η ρυθμιστική αρχή του τραπεζικού συστήματος BaFin, μεταξύ άλλων, παρακολουθεί την κατάσταση, όπως σημείωσε ο Υπουργός, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι θεσμοί όπως η BaFin δεν έχουν αφήσει να εγείρεται καμία αμφιβολία για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Πάντως, ο Λίντνερ δεν θέλησε να σχολιάσει την πτώση των μετοχών των τραπεζών, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να σχολιάσει τις αντιδράσεις των αγορών», ενώ την Τετάρτη, η χρεοκοπία της SVB και οι πιθανές επιπτώσεις της στη Γερμανία θα συζητηθούν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Ο αρμόδιος για το θέμα της αντιπολιτευόμενης Ένωσης CDU/CSU, Στέφαν Μιούλερ, παρατήρησε ότι η SVB δεν είχε έντονη δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, για αυτό και ο κίνδυνος για την Ευρώπη αυτή τη στιγμή φαίνεται διαχειρίσιμος, αν και ο ίδιος εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τη διάσωση από την αμερικανική κυβέρνηση όλων των καταθέσεων πάνω από το ανώτατο όριο εγγύησης.

Και η ειδικός των Πρασίνων σε χρηματοπιστωτικά ζητήματα, Καταρίνα Μπεκ, τόνισε ότι η περίπτωση της αμερικανικής τράπεζας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει διαφοροποίηση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε να μην θεωρείται αυτονόητο ότι το κράτος πάντα θα παρεμβαίνει για τη διασφάλισή του.

O επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (Ifo), Κλέμενς Φουέστ, επεσήμανε ότι το κόστος για την κατάρρευση της SVB πρέπει να το αναλάβουν οι μέτοχοι και συγκεκριμένοι πιστωτές και να μην χρησιμοποιηθούν για τη διάσωσή της χρήματα των φορολογουμένων.

Η εφημερίδα Welt αναφέρει πως στη Γερμανία περίπου μία στις δέκα start-up επιχειρήσεις πλήττονται από αυτή την εξέλιξη.

Η ομοσπονδιακή Αρχή Εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Γερμανία (BaFin), ανέστειλε προσωρινά τις συνδιαλλαγές της SVB στη χώρα, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστική, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει SVB στη Γερμανία δεν συνιστά κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ο επενδυτής Φίλιπ Ντέιμς εκτιμά ότι στο εξής οι νεοσύστατες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα στραφούν στις μεγάλες τράπεζες, για αυτό και ιδρύματα όπως η Barcleys, η Unicredit και η Deutsche Bank, που το τελευταίο διάστημα έχουν προσπαθήσει να προσελκύσουν τις start-up, μπορεί να επωφεληθούν από τη χρεοκοπία της SVB.

Ο επικεφαλής επενδυτικού ταμείου στο Βερολίνο που δραστηριοποιείται διεθνώς και έχει στενή σχέση με την SVB εμφανίστηκε ανακουφισμένος για το ότι μετά από τρεις ημέρες μεγάλης αναταραχής, τελικά δεν συνέβη το ανεπανόρθωτο, ωστόσο, όπως σημειώνει, το σοκ θα έχει επιπτώσεις, καθώς φαίνεται ότι θα περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που οι ιδρυτές εταιρειών διατηρούν το επιχειρηματικό τους κεφάλαιο σε μη διασφαλισμένες καταθέσεις σε μία μόνο τράπεζα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share