X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔεν βλέπει λόγο να ανησυχεί ο Γερμανός καταθέτης, λέει ο Σολτς για...

Δεν βλέπει λόγο να ανησυχεί ο Γερμανός καταθέτης, λέει ο Σολτς για την κατάσταση στις ΗΠΑ

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς προσπάθησε τη Τρίτη να καθησυχάσει τους καταθέτες για την κατάσταση των γερμανικών τραπεζών της χώρας μετά την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank που πυροδότησε φόβους μετάδοσης της κρίσης.

Ερωτηθείς εάν οι Γερμανοί κάτοχοι λογαριασμών πρέπει να ανησυχούν για τις καταθέσεις τους, ο κ. Σολτς είπε ότι δεν βλέπει «πραγματικά κανέναν λόγο για τον οποίο κάποιος εδώ στη Γερμανία χρειάζεται να έχει μεγάλες ανησυχίες».

Η Silicon Valley Bank – βασικός δανειστής σε νεοφυείς επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δεκαετία του 1980 – κατέρρευσε μετά από ξαφνική φυγή καταθέσεων, με αποτέλεσμα οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές να την θέσουν υπό τον έλεγχο τους την Παρασκευή.

Το βράδυ της Κυριακής, οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ παρενέβησαν για να προστατεύσουν όλους τους καταθέτες της SVB, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές έθεσαν υπό τον έλεγχο τους μια δεύτερη προβληματική τράπεζα.

Η κατάρρευση της SVB και της Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη σηματοδότησε τις μεγαλύτερες τραπεζικές καταρρεύσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Ο κ. Σολτς ανέφερε ότι η Γερμανία, ως η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης, έχει λάβει μέτρα για να προστατεύσει το δικό της χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόσο βάσει κανονιστικών ρυθμίσεων όσο και στις ίδιες τις τράπεζες, καθιστώντας τις λιγότερο ευάλωτες σε μελλοντικές χρεοκοπίες.

«Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο σε σύγκριση με την κατάσταση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης 2008-2009», είπε στους δημοσιογράφους. «Μπορείς να πεις ότι μάθαμε το μάθημα», σημείωσε.

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας Bundesbank πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρία για να συζητήσει τις επιπτώσεις, ενώ η εποπτική αρχή οικονομικών Bafin είπε ότι το γερμανικό υποκατάστημα της SVB δεν “αποτελούσε απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα”, επειδή “δεν έχει συστημική σημασία”.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share