X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΟικονομική στήριξη 8 δισ. ευρώ της Γερμανίας στην Ουκρανία

Οικονομική στήριξη 8 δισ. ευρώ της Γερμανίας στην Ουκρανία

Συνολικά 8 δισ. ευρώ έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2024 για την στήριξη της Ουκρανίας, όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου του Καγκελαρίου Σολτς, του Υπουργού Οικονομίας και του Υπουργού Οικονομικών, ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το δεύτερο σύστημα αεράμυνας Patriot που έχει διαθέσει η Γερμανία στην Ουκρανία θα τεθεί εντός του έτους σε λειτουργία. Σε αυτό έρχονται να προστεθούν τεθωρακισμένα οχήματα, πυρομαχικά και ρουχισμός για τον χειμώνα, καθώς επίσης γεννήτριες ρεύματος.

Όπως ανέφερε ο Καγκελάριος Σολτς, η υποστήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω: «Σε περίπτωση που οξυνθεί η κατάσταση εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, για παράδειγμα λόγω επιδείνωσης της κατάστασης στο μέτωπο, λόγω μείωσης της βοήθειας άλλων υποστηρικτών της Ουκρανίας ή λόγω όξυνσης της απειλής για τη Γερμανία και την Ευρώπη, θα πρέπει να αντιδράσουμε», δήλωσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, καταβάλλει προσπάθεια στη χώρα του να λάβει έγκριση για περαιτέρω κονδύλια για την Ουκρανία.

Στην ΕΕ δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το πώς μπορεί να σταθεροποιηθεί ο προϋπολογισμός της Ουκρανίας και τα επόμενα χρόνια με συνολικά 50 δισ. ευρώ, επεσήμανε ο Γερμανός Καγκελάριος, ενώ από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Φρίντριχ Μερτς, κατηγόρησε την Κυβέρνηση για «διστακτικότητα», ασκώντας κριτική στο γεγονός ότι η Γερμανία ακόμη δεν έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τύπου Taurus.

Εξάλλου, όπως αναφέρει η εφημερίδα Spiegel, ο συμβιβασμός που επετεύχθη για τον προϋπολογισμό του 2024 προβλέπει ότι στο μέλλον η αντικατάσταση των οπλικών συστημάτων που παραδίδει o Oμοσπονδιακός Στρατός (Bundeswehr) στο Κίεβο θα γίνεται με χρηματοδότηση από το Ειδικό Ταμείο για τη Bundeswehr που συνεστήθη το 2022, στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ.

Έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, αναφέρει ότι η αντικατάσταση οπλικών συστημάτων θα επιβαρύνει στο μέλλον το Ειδικό Ταμείο, ενώ μόνο για το ερχόμενο έτος το Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει τις δαπάνες αυτές σε 520 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share